Societat 01/07/2020

Els brots locals de Lleida, al darrere de l'increment de nous contagis a tot Catalunya

Salut vigila una desena de focus actius amb un centenar de casos, l'últim en un escorxador d'Avinyó

Gemma Garrido Granger / Nuria García
5 min
Veïns de Lleida caminant pel carrer, amb la Seu Vella al fons.

BarcelonaJa són dues les demarcacions que el departament de Salut vigila exhaustivament per controlar una desena de brots locals: Lleida, que concentra vuit focus i un centenar d'infectats –amb el Segrià com la comarca més afectada–, i Barcelona, després que se n'hagi detectat un en un escorxador d'Avinyó (Bages) amb almenys deu contagis confirmats i que fonts de l'empresa, l'Escorxador Frigorífic Avinyó, han explicat que s'hauria desencadenat en una festa celebrada a Manresa. Aquests focus, a priori detectats precoçment, estan al darrere del creixement de la xifra de proves de detecció i, per tant, del nombre total de casos que reporta diàriament Catalunya. Per exemple, dels 529 positius que s'han notificat l'última setmana, quasi la meitat (254) s'han identificat a Lleida. Les dades són molt vives i és probable que els pròxims dies encara siguin més elevades, però la Generalitat manté que tots estan "sota control".

Amb tot, fonts governamentals admeten a l'ARA que la definició de brot és complexa i que la transmissió comunitària facilita que hi hagi diversos focus, molts d'origen familiar i fàcilment delimitables, que provoquen un degoteig de casos arreu de Catalunya. Només els brots lleidatans i el d'Avinyó, però, preocupen ara per ara les autoritats sanitàries. Els brots locals són "esperables", segons els epidemiòlegs, ja que el covid-19 no ha desaparegut del tot. El missatge més important, i el que els experts han mantingut durant tota la crisi, és garantir la traçabilitat dels casos mitjançant el seguiment de contactes per fer els aïllaments necessaris. Només així és possible donar per controlada la transmissió i evitar una segona onada d'infeccions.

La conselleria de Salut ha registrat un augment de positius i aquest dimecres s'han notificat 223 casos, 77 més que el dimarts, quan se'n van registrar 146. Això sí, d'aquests, tan sols 15 positius s'han reportat les últimes 24 hores. Els brots confirmats a Lleida haurien fet créixer en 71 els contagis nous a la regió sanitària. "Si hi ha un brot local i es detecten alguns casos, també ha de créixer l'estudi de contactes. Això podria significar que, si se'ls fan les proves de detecció, els contactes poden acabar formant part de les estadístiques com a positius. Tots dos factors poden explicar l'augment de casos", planteja la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC Clara Prats. La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha assegurat que l'atenció primària de Ponent és una de les que més proves fa de Catalunya i no descarta que els casos reportats continuïn augmentant en els pròxims dies.

El brot detectat en una residència per a persones sense llar de Lleida (de titularitat privada amb concertació de places públiques), que es va començar a estudiar dimarts, suma cinc casos positius, tres dels quals de residents i dos d'empleats –un treballador i un voluntari–. Salut ha fet aquest dimecres 71 proves PCR entre els usuaris, treballadors i voluntaris d'aquest centre i totes les persones estan aïllades a l'espera dels resultats. Es tracta d'una residència que havia estat testada fa unes setmanes i que es considerava verda (no tenia casos actius).

Escorxadors, espais proclius

El departament de Salut insisteix que s'està treballant activament amb ajuntaments, consells comarcals i la Diputació de Lleida, així com amb els serveis de prevenció de les empreses afectades pel covid-19, per anar seguint totes les cadenes de transmissió del virus. En el cas dels escorxadors com el d'Avinyó o l'agroalimentària de la Segarra, les autoritats sanitàries al·leguen que es "van a buscar" els casos i per això la incidència és exponencial. "S'intenta testar tothom i per això creixen els positius", sentencien des de la conselleria. El d'Avinyó seria més clar. Es detecten dos casos, després quatre, sis i ara deu. L'ambient dels escorxadors, a més, és molt procliu a la supervivència del virus.

En el sector càrnic, hi treballa molta gent –26.000 empleats a tot el país– i a temperatures molt baixes, ja que el fred evita que es faci malbé la carn. Totes dues són condicions que afavoreixen la supervivència i la circulació del virus. Diversos estudis, com un de realitzat per la universitat londinenca Imperial College of Science, Technology and Medicine, apunten a la falta de distància en el lloc de treball, a les baixes temperatures i a la ventilació insuficient de les plantes càrniques com a factors propicis per a la propagació.

Davant d'aquest ambient laboral que afavoreix el contagi, la Federació d'Indústria, Construcció i Agroalimentària (FICA) de la UGT de Catalunya ha exigit a les empreses càrniques que facin el possible en termes de seguretat per aturar possibles rebrots en aquests espais, com s'han vist a Lleida i Avinyó, però també al País Valencià i altres punts de la geografia espanyola. En un comunicat, el sindicat subratlla que, ja la setmana passada, va demanar al sector el disseny d'un protocol d'actuacions per minimitzar el risc de contagi. La UGT està participant en la seva elaboració.

Algunes d'aquestes idees podrien ser, d'una banda, l'alentiment de les cintes transportadores perquè els treballadors puguin treballar més allunyats i, de l'altra, buscar mecanismes per reduir el soroll de les màquines o facilitar la comunicació entre els empleats, de manera que puguin respectar en tot moment les distàncies de seguretat. Amb tot, fonts coneixedores d'aquesta guia no han volgut facilitar-ne a l'ARA els detalls fins a l'aprovació del document final.

Des del Govern admeten que l'origen d'una part dels contagis s'ha pogut donar entre treballadors –i els seus familiars– d'agroalimentàries, com ara escorxadors i plantes de processament de carn, treballadors d'empreses d'explotació hortofructícola i temporers. La detecció entre aquests últims treballadors també genera un problema afegit, perquè no tenen una residència fixa i molts es mouen entre comarques. Finalment aquest dimecres l'Hotel Nastasi de Lleida, que ha d'allotjar persones infectades o contactes estrets de positius que no poden fer l'aïllament a casa, ha entrat en funcionament. Segons Salut, hi ha un total de 111 persones allotjades en diferents dispositius com aquest, per exemple l'Hotel Rambla de Lleida, dels quals 61 són positius de coronavirus i 50 són contactes.

20 defuncions més però menys ingressos

En total, 71.799 persones s'han contagiat de covid-19 a Catalunya des que va començar la pandèmia i 12.576 han mort, d'acord amb les dades notificades per les funeràries. Aquest dimecres la xifra de defuncions ha experimentat un augment accentuat respecte a les últimes setmanes, amb 20 víctimes mortals que no havien estat reportades abans. De fet, les dades d'aquesta actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Segons Salut, en les últimes 24 hores tan sols s'ha registrat una defunció. Del total de decessos, 6.859 han mort en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.098 en una residència i 795 al domicili. Els casos restants són casos no classificables per falta d’informació.

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, la xifra segueix a la baixa. Aquest dimecres hi ha 52 persones, 2 menys que ahir. En total, des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.153 persones. Des de l'inici de la pandèmia, s’han comptabilitzat fins avui un total de 39.702 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores s'han registrat 97 persones recuperades.

stats