Societat 26/06/2014

Catalunya rebrà un 4,3% més de turistes el 2014 gràcies als mercats del nord d'Europa

Es preveu que els visitants estrangers facin un 7,9% més de despesa que l'any passat, segons l'Índex UAB d'Activitat Turística

Marc Toro
2 min
El turisme ha estat el principal causant del descens de l'atur al mes d'abril. / KAI FÖRSTERLING / EFE

BarcelonaEls turistes estrangers creixeran a Catalunya un 4,3% aquest any fins arribar als 16,2 milions, gràcies, en part, a l'augment dels visitants dels mercats tradicionals del nord d'Europa. Aquesta és una de les conclusions de l'Índex UAB d'Activitat Turística 2014, presentat aquest dijous a la Casa Convalescència de Barcelona. El professor d'Economia de la URV i director tècnic de l'estudi, Juan Antonio Duro, ha considerat que es tracta d'un increment "bastant important", i més -ha dit- tenint en compte que el 2013 el turisme estranger va créixer un 7,9% i el 2012 un 9,9%. "Ha crescut al voltant d'un 8% en els darrers 3 anys", ha destacat.

Duro ha explicat que, mentre que des del 2009 "el gruix de l'augment de turistes venia dels mercats emergents", el 2014 s'iguala el creixement d'aquests amb el des mercats tradicionals, impulsats per la recuperació econòmica. Així, aquest any es preveu que els visitants del Regne Unit augmentin un 9%, els alemanys un 5,1% i els dels països nòrdics un 7% (assolint, aquests, un màxim històric de 804.000 habitants). També ha volgut posar l'accent en el creixement del turisme francès en un 3,2% i del turisme italià, "després d'anys de caiguda", en un 1,9%.

Les dades indiquen que el nombre de pernoctacions hoteleres a Catalunya podria créixer fins al 5,4%. A tall d'exemple, el creixement seria del 12% en el cas dels britànics, del 6,8% en el dels alemanys i del 9,2% en el dels visitants dels països nòrdics. Duro ha subratllat, a més, el creixement de les pernoctacions hoteleres dels visitants de l'estat espanyol en un 3,5% (l'any passat van caure més d'un 6%). La recuperació del turisme estatal, ha apuntat, serà una de les notícies significatives de la temporada.

Una altra de les dades que es desprenen de l'estudi és que els turistes estrangers faran a Catalunya una despesa de 14.459 euros, un 7,9% més que l'any passat. El director tècnic de l'estudi ha explicat que, en aquest sentit, es mantindria la tendència de creixement experimentada des de 2012.

Pel que fa al conjunt de l'estat espanyol, l'Índex UAB indica un creixement del 4,9% en el nombre de turistes estrangers, un 3,6% en les pernoctacions i un 7,7% en la despesa total. Unes xifres que evidencien un context expansiu però que són lleugerament inferiors que les del sector turístic català.

El problema de la temporalitat

Un dels problemes del sector turístic català, segons els investigadors de la UAB, és la temporalitat. És per això que entre les recomanacions de l'estudi hi ha la necessitat d'"avançar en la distribució temporal dels fluxos". Duro ha explicat que l'augment dels indicadors turístics es pot fer insostenibles si segueix concentrant-se en els mesos centrals de l'any. La solució al problema passaria per un augment del pes del mercat nacional i per activar polítiques de reducció de la temporalitat del mercat estranger, particularment en zones com la Costa Daurada.

BCN World, un "ganxo" per al turisme xinès?

L'estudi inclou un monogràfic sobre el turisme de joc, el qual conclou que els macrocomplexes d'aquest tipus potencien els efectes econòmics positius, i són més acceptats, si s'ubiquen en zones ja relacionades amb l'activitat turística. En relació a BCN World, un dels responsables del monogràfic, Albert Vancells, considera és una oportunitat per utilitzar el joc com a "ganxo" i atreure el turisme xinès. Tot i això, ha deixat clar que "és molt difícil fer estudi de l'impacte [positiu o negatiu] del projecte quan encara no s'ha posat en marxa".

stats