NATURA
Societat 27/12/2011

Catalunya,país de boscos

Thaïs Gutiérrez
3 min
Catalunya,país de boscos

Els catalans tenim el gran privilegi de viure rodejats de boscos. Més de la meitat del nostre territori -un 62%- està format per massa forestal i fins i tot els habitants de Barcelona i la seva àrea metropolitana, al contrari del que suggereix viure en una gran ciutat, poden gaudir en qüestió de minuts del paisatge verd que ofereix el bosc, en aquest cas el del Parc de Collserola, el més pròxim. Per cada habitant de Catalunya hi ha gairebé 350 arbres.

La dada està extreta del llibre Boscos de Catalunya (Editorial Lunwerg i Obra Social d'Unnim Caixa), una obra que fa un recorregut per la riquesa paisatgística catalana de la mà de Martí Boada -geògraf, naturalista i doctor en ciències ambientals- i de Francisco Javier Gómez -investigador, llicenciat i màster en la mateixa matèria- que s'han proposat posar en valor tot aquest patrimoni natural a través del seu llibre.

L'obra vol posar èmfasi, sobretot, en el fet que Catalunya és un "país de boscos, encara que moltes vegades no ho sabem", segons va dir Boada a la presentació del llibre. I per demostrar-ho no falten dades: en el món hi ha 4.000 milions d'hectàrees de bosc, que representen el 31% de la superfície de la Terra, segons xifres de la FAO del 2010. Més de la meitat d'aquestes hectàrees estan repartides en cinc països: el Canadà, el Brasil, els EUA, la Xina i Rússia. Però no gaire lluny d'aquestes potències verdes hi ha Catalunya, amb gairebé 2 milions d'hectàrees de massa forestal, un 62% del seu territori, molt per sobre de la mitjana dels països de la Unió Europea, que està al voltant del 44%.

Màxima expressió del territori

De fet, Catalunya està molt per sobre de països que tradicionalment han tingut l'etiqueta de boscosos, com Noruega, que té un 33% dels seu territori de massa forestal, Suïssa i Itàlia, que en tenen un 31%, Grècia, un 30% i França que en té un 29%.

"El bosc és la màxima expressió de maduresa del territori", segons va destacar Boada, que assegura que el bosc és un patrimoni que cal "posar en valor perquè és un ens que no està mai quiet i del qual els éssers humans en podem aprendre molt". Aquest geògraf i naturalista afirma: "Ara que es parla tant de la paraula resiliència com una bona manera per combatre la crisi perquè fa referència a la capacitat d'adaptar-se i superar circumstàncies adverses, haurem d'adonar-nos que no hi ha res més resilient que els boscos. En podem aprendre coses molt importants que podem aplicar en èpoques complicades com la que estem vivint ara".

Per Francisco Javier Gómez, l'altre autor del llibre, aquesta obra posa en relleu que "Catalunya té una massa boscosa privilegiada i única que ens situa a la primera línia dels països amb més bosc del món" i explica que han intentat "anar més enllà de la visió botànica i donar una visió més genèrica del bosc: com un escenari ric i complex", explica.

La major part dels boscos catalans es concentren a les comarques de Girona, sobretot les de la Selva i la Garrotxa, seguida de les comarques de la Catalunya Central.

Trencar mites

Les zones amb menys boscos són les Terres de l'Ebre i les de Ponent. Els autors del llibre reconeixen que aquestes dades "poden cridar l'atenció" perquè molta gent pensa que la major part dels boscos haurien de ser al Pirineu, però la realitat és que la duresa tèrmica de la zona en dificulta la presència, tot i que també n'hi ha. Segons el llibre, hi ha dos tipus de boscos de coníferes, que són els més abundants a Catalunya: les pinedes mediterrànies de pi blanc, que ocupen el 20% de les hectàrees de bosc, i les pinedes de pi roig, que ocupen el 18%. La tercera coberta de bosc més important són alzinars, que suposen un 15% del total. Tot i aquesta classificació, el llibre destaca que l'arbre més present a Catalunya és l'alzina, amb més de 762 milions d'exemplars. La dada no és contradictòria amb l'anterior perquè en els alzinars hi ha molta abundància de peus d'arbre i això porta els autors a afirmar que Catalunya "és un país d'alzines".

Els autors calculen que hi ha 261 milions de pi blanc, de pi roig 240 milions i que el conjunt de roures suma 225 milions.

stats