SUCCESSOS
Societat 25/05/2011

Cau una important xarxa dedicada al tràfic de cocaïna a Europa

La Guàrdia Civil deté cinc persones a Barcelona i Cullera i set de la península Balcànica

Marta Català
2 min

BARCELONAGran operació contra el tràfic de drogues. La Guàrdia Civil i la policia de la República de Croàcia han desmantellat una xarxa dedicada al tràfic de cocaïna a Europa, en una operació conjunta desenvolupada a l'Estat, Bòsnia i Hercegovina i Croàcia.

Els agents han detingut dotze persones com a presumptes autores d'un delicte de tràfic de drogues, i s'han confiscat 368 quilos de cocaïna.

Cinc s'han detingut a l'Estat espanyol i set en diferents països de la península Balcànica, i entre ells hi ha el cap del càrtel dels Balcans.

L'operació, anomenada Magod-Dogma, va començar a finals del 2010, i la xarxa tenia la base de les operacions a la localitat valenciana de Cullera, a més de contactes a Barcelona.

Amb la participació de l'Oficina Nacional de l'Agència Antidroga nord-americana (DEA) a Viena, les policies de Croàcia, Montenegro, Holanda, República Txeca, Itàlia i la Guàrdia Civil, l'operatiu s'ha saldat amb dotze detinguts, entre ells el cap del clan dels Balcans, que introduïa droga a l'Estat i tenia una infraestructura al País Valencià, on rebia cocaïna i la distribuïa a Europa.

Un dels detinguts, a qui la policia va seguir des de Croàcia fins a l'Estat, va viatjar en un turisme que remolcava una embarcació tipus zòdiac. El seu destí va ser la valenciana localitat de Cullera, on va contactar amb el responsable de la cèl·lula en aquesta ciutat, triada com a centre d'operacions per introduir una important quantitat de cocaïna a Europa a través de les costes estatals.

El passat 11 de maig es van detenir 5 persones i es van intervenir 368 quilos de cocaïna, transbordats des d'un vaixell mercant fondejat enfront de les costes valencianes a l'embarcació que havia estat traslladada des de Croàcia a Cullera.

Fruit del dispositiu de vigilància, la Guàrdia Civil va interceptar l'embarcació quan aquesta va arribar a terra, en un canal situat entre València i Pinedo. Allà es va confiscar la droga i es van detenir dos dels tripulants de la zòdiac, entre ells el ciutadà croat que l'havia traslladat.

Al llarg d'aquesta fase de l'operació van ser intervinguts tres vehicles, els ocupants dels quals també van ser detinguts. Davant les proves recollides amb les primeres detencions, es va procedir a detenir la resta dels integrants de la cèl·lula. A la vegada, es van realitzar diverses entrades i registres als seus immobles.

El clan dels Balcans funcionava mitjançant cèl·lules, cadascuna d'elles responsable d'una funció determinada: introducció de droga a través de la frontera, finançament, subministrament de tecnologia.

stats