Un treballador de TMB dirigia la màfia de falsificació de bitllets de metro

Entre els 14 arrestats hi ha un treballador del metro que hauria sostret material per fer bitllets

El responsable d'una estació del metro de Barcelona -un home d'una cinquantena d'anys amb antecedents per violència masclista i domèstica, que vivia a Sant Boi de Llobregat i guardava dues pistoles de fogueig a casa- dirigia una trama dedicada a falsificar bitllets de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Els Mossos d'Esquadra calculen que va robar 223 bobines en blanc, corresponents a unes 450.000 targetes de transport, i les va vendre a dos grups que les feien servir per fabricar bitllets falsos, sobretot T-10, i revendre'ls en mercats de carrer i sortides d'escoles i parades de metro a meitat de preu respecte els títols legals.

L'estructura criminal que dirigia aquest treballador de TMB tenia "el monopoli" del negoci dels bitllets de metro falsos a l'àrea metropolitana, ha explicat aquest matí l'intendent Josep Guillot, cap de la divisió de Transport dels Mossos d'Esquadra. L'organització va actuar des del gener de l'any passat fins aquest dimarts, quan els policies van irrompre en set domicilis a Sant Boi i Barcelona -a Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu- i van arrestar 14 persones -una de menys de 18 anys i una altra, una dona embarassada-. Tres més, que estan identificades, són en cerca i captura. En aquest any i mig els Mossos calculen que van defraudar com a mínim 4,4 milions d'euros a l'ATM.

El gener de l'any passat el departament de seguretat del metro es va adonar que hi havia "un consum desmesurat" de bobines de bitllets de transport, ha explicat l'intendent Guillot. Aviat es van adonar, amb les càmeres de videovigilància, que un treballador s'enduia rotlles de bitllets en blanc a mig gastar. "Però no volíem enxampar-lo a ell i prou, sinó intentar descobrir tota la trama", ha explicat Guillot. Així va ser com van descobrir que l'home venia els bitllets en blanc a dos clans familiars diferents, que també coordinava. Ells s'encarregaven de falsificar-los, gravant-ne les bandes magnètiques i imprimint-hi els títols de transport que volien.

"Sobretot venien T-10 i a l'àrea metropolitana de Barcelona, però també venien a llocs com Terrassa o fins i tot Vic", ha explicat Guillot. Es membres dels dos clans, a més, estaven especialitzats. Alguns feien d'enllaç amb el treballador del metro, d'altres s'encarregaven de fer les falsificacions, i uns altres les venien. Als domicilis escorcollats els policies hi van trobar vuit bobines verges, 2.175 bitllets falsificats o a mig fer, vuit impressores, ordinadors, tres lectors i gravadores de bandes magnètiques, més de 4.800 euros en metàl·lic i 23 telèfons mòbils.

Als detinguts els Mossos els imputen delictes de de falsificació de document mercantil, pertinença a grup criminal, estafa, furt, apropiació indeguda i tinença il·lícita d'armes. A dos, a més, també els acusen de cometre delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. Als escorcolls també hi van trobar una pistola amb munició real i més de 5.500 plantes de marihuana, unes 300 ja crescudes i la resta tot just esqueixos.

Més continguts de