Societat 05/01/2017

La llum dels fanalets independentistes guia els Reis d'Orient a Vic

La Cavalcada recorre la capital d’Osona en una multitudinària rua retransmesa per TV3

Pilar Màrquez Ambrós
3 min
Fanalets amb l'estelada a la cavalcada de Vic

Vic"Gràcies per guiar-nos amb els vostres fanalets”. Així ha tancat la nit a Vic el rei Melcior, sense fer cap referència explícita als petits fanalets amb l'estelada que aquest any han causat rebombori a la ciutat els últims dies. El rei ha centrat el discurs a advertir els menuts que a les carrosses hi duien un bon carregament de joguines.

Melcior, Gaspar i Baltasar havien arribat puntuals aquesta tarda a la multitudinària Cavalcada de Vic i l’han acabat amb una plaça Major plena de gom a gom. La polèmica dels fanalets independentistes ha marcat les hores prèvies a la rua, fins que la màgia i els nervis dels més petits han pres el protagonisme.

L'ANC d'Osona triplica la venda de fanalets amb l'estelada arran de la polèmica

És tradició que nens i grans portin fanalets a la Cavalcada de Reis de Vic. La proposta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Vic, de fet, s'havia implementat el 2012. Enguany la polèmica ha triplicat la venda de fanalets i s'ha superat de tros la xifra dels 2.000 articles, segons Jèss Carol, coordinadora de l'ANC Osona.

Entre els independentistes, molts han volgut alçar el reivindicatiu i lluminós fanal. “Venim de Tona i normalment portem foc amb teies però avui tirarem mes llenya al foc”, relataven a l’ARA la Glòria, l’Albert i l’Arnau, un grup de nois joves.

El petit Otger no és el primer any que hi duia l'estrella catalana. El seu pare, l'Arnau, veí de Vic, n’hi havia comprat un com cada any. “Que no es pensin pas que els fanalets estelats o amb símbols del país s’han inventat ara, sempre hi ha hagut qui en portava aquesta nit”, afegia. La vigatana Xell Parés opinava: "Des de dilluns que la polèmica va saltar als mitjans que ens hem sentit dir de tot i, és clar, la gent ha reaccionat".

A d’altres, la iniciativa els ha semblat fora de lloc. “És la nit dels més petits, no toca enarborar la independència, avui”, remarcava l’Ariadna a mitja rua, que hi duia la seva filla, la Paula.

El seguici dels Reis està format per dotze carrosses i una estrella que els obre camí. A més, compta amb uns 800 voluntaris que durant la nit més màgica es converteixen en teiers, tamborers i trompeters, portadors de bústies, de ventalls i fanalets, i repartidors de caramels.

Des dels inicis de la Cavalcada, a la dècada dels 40, la presència del foc de les teies i els fanalets és un dels trets propis. Molts nens i nenes del públic il·luminen així el camí dels Reis. Entre qui s’ho mira des de dalt d’un balcó, o avui a través de TV3, es crea una imatge que evoca una corrua de cuques de llum.

La segona Cavalcada de Vic televisada per TV3

L’any 1985 Vic va ser la ciutat en què TV3 va desplegar el primer dispositiu especial per realitzar un programa sobre l’arribada dels Reis, una nit especial en què no va haver-hi polèmica però que els vigatans recorden molt especialment perquè va nevar.

El meteoròleg Tomàs Molina i l'editora del programa 'Info K' del Super3, Laia Servera, presenten la retransmissió d’aquest 2017, a partir de les 19.30 h, que converteix Vic en el focus d’una nit en què, amb estelades o sense, la il·lusió es reflecteix als ulls dels més petits. La polèmica pels fanalets es va desencadenar dilluns. La iniciativa va rebre nombroses crítiques polítiques de partits constitucionalistes com PP i Ciutadans. Va aixecar un gran rebombori a les xarxes socials i el Govern de la Generalitat i, més tard, Òmnium, se n’han desmarcat. Algunes veus autoritzades del món independentista ho han criticat, com el diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va dir que la proposta "grinyola".

stats