ALIMENTACIÓ
Societat 02/07/2011

Obre a Barcelona el primer forn especialitzat en pa sense gluten

L'establiment està pensat per a tots els celíacs i les seves famílies

Efe
2 min

BarcelonaEl primer forn espanyol especialitzat en pa, brioixeria i pasta fresca sense gluten per a persones celíaques, Celipan Gorumet, sorgida com una "spin off" del parc d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha obert les seves portes a Barcelona.

L'establiment és igual que un forn normal, però amb la diferència que les barres de pa, el pa de motllo, la brioixeria, ensaïmades, magdalenes, galetes i tots els productes que estan a la venda s'elaboren sense gluten, segons que ha explicat a el director comercial i un dels artífexs d'aquesta idea, Alejandro Comajuan.

Comajuan ha assenyalat que en l'elaboració del pa, que té un gust i una olor molt similar al tradicional, s'utilitzen farines de blat sarraí, farina de soja, i midó de blat de moro, entre d'altres components, que es desenvolupen a la planta de tecnologia CERPTA (Centre Especial d'Investigació en Planta Tecnològica Universitària de la UAB).

A més, aquestes farines també estan a la venda per a tothom a qui li agradi fer pa i brioixeria a casa seva amb total garantia que no tenen gluten.

El CERPTA ha estat tres anys treballant en aliments dedicats a al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

Un projecte de la UAB

El 2009 es va crear l'"spin off" (una empresa de nova creació derivada) Felnuti per comercialitzar els productes desenvolupats i així, fer-los arribar als seus clients potencials, que són persones celíaques al·lèrgiques al gluten i, en general, tothom afectat per intolerància a les proteïnes animals.

Els ceíacs, intolerància permanent al gluten

La malaltia celíaca és un intolerància permanent al gluten del blat, ordi, sègol, i probablement civada, que es presenta en individus genèticament predisposats, i que es caracteritza per una reacció inflamatòria en la mucosa de l'intestí prim que dificulta l'absorció dels nutrients.

S'estima que l'u per cent de la població és celíaca encara que el 75% dels afectats estan sense diagnosticar, segons les dades de la Federació d'Associacions de celíacs d'Espanya.

Celipan es troba al carrer Londres, número 26 de Barcelona i va inaugurar el 22 de juny

Aquesta notícia s'ha millorat gràcies a l'aportació d'un lector

stats