Societat 14/11/2018

Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona contra el masclisme i a favor d'una educació sexual inclusiva

Volen erradicar les actituds i les violències masclistes de les aules i de la societat

Ara
3 min
Un grup de manifestants durant la marxa per Barcelona amb motiu de la vaga estudiantil

BarcelonaUnes 1.500 estudiants, segons xifres de la Guàrdia Urbana, s'han manifestat a Barcelona contra el masclisme i a favor d'una educació sexual inclusiva i en llibertat. Volen eradicar les actituds i les violències masclistes de les aules i de la societat. Durant la marxa han cridat missatges com "Els carrers seran feministes", "Sense les dones no hi ha revolució", "Jutges, fiscals, també són culpables", i "Tranquil·la, germana, aquí hi ha la teva 'manada'".

La mobilització -s'ha celebrat en el marc d'una vaga, la primera convocada per estudiants amb el PSOE al govern- ha estat convocada pel Sindicat d'Estudiants en l'àmbit estatal i també pel col·lectiu Lliures i Combatives, que ha cridat a la vaga a l'ESO i la universitat. El sindicat reclama una assignatura específica sobre educació sexual que eduqui contra el sexisme. Segons diuen, aquesta assignatura hauria d'impartir-se a Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional "per educar en llibertat contra el masclisme i el sexisme, el maltractament i la cultura de la violació, contra l'homofòbia i la transfòbia".

A més, els manifestants han reclamat una normativa interna dels centres en la qual s'elimini qualsevol referència sexista i repressiva a la forma de vestir, recollint explícitament el respecte a la llibertat sexual de totes les persones i dels drets dels col·lectius Lgtbi.

La manifestació de Barcelona ha sortit a les 12:00 hores de la Plaça Universitat amb el lema "Fora el masclisme de les nostres aules" i ha finalitzat a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat. Allà s'han sumat a la manifestació representants de la Marea Pensionista per "fer visible que la lluita pels drets segueix al carrer i no depèn només de les institucions", ha afirmat el portaveu del Sindicat d'Estudiants Borja Latorre.

La manifestació ha anat acompanyada d'una jornada de vaga en instituts, que segons Latorre han secundat el 70% d'estudiants, i a les universitats catalanes, on el seguiment ha estat del 60%, segons la mateixa font. Més enllà de Barcelona, també hi ha hagut convocatòries a Tarragona, Girona, Lleida i Vielha.

A ESO, Batxillerat i FP, la vaga ha tingut un seguiment desigual segons el territori. Al Baix Llobregat (58,5%), les Terres de l'Ebre (54,3%) i el Vallès Occidental (56,23%) s'ha superat el llindar del 50% d'estudiants aturats, mentre que les zones amb menys seguiment han estat Tarragona (3,3%) i Barcelona Comarques (9,5%) i Girona (15,9%). Al Maresme (34,2%), Lleida (29%) o Catalunya Central (26%), el percentatge ha estat una mica més elevat, però lluny de ser majoritari.

Bargalló creu que "no cal una assignatura" per fer educació sexual

Davant d'això, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha dit que "no cal una assignatura" per fer educació sexual, sinó "que la consciència del professorat a través del projecte educatiu digui com, quan on, en quin moment concret i de quina manera es fa aquest tipus de formació". A preguntes dels periodistes després de la presentació del programa eduCAC d'alfabetització mediàtica per als centres educatius, Bargalló ha dit que "els centres educatius tenen un alt grau d'autonomia a l'hora de plantejar quin és el tipus d'ensenyament que volen donar" i que és al projecte educatiu on s'ha de recollir "tot allò que és el currículum més tot allò que un centre considera que beneficia els seus alumnes en el seu procés d'aprenentatge, que té a veure amb la realitat històrica, entorn, tipologia de l'alumnat o del professorat".

El conseller ha explicat que "avui en dia molts dels centres educatius ja no estructuren el seu ensenyament des de la concepció clàssica de l'assignatura, sinó des de treballs per projectes, conjunts, transversals, i en aquest plantejament diversos hi ha tot un tipus d'ensenyaments que van més enllà del currículum".

stats