Centenars de bombers es manifesten a Barcelona per denunciar la precarietat laboral

El cos exigeix l'entrada urgent de més personal i la renovació del material amb què treballen

Els sindicats majoritaris de Bombers de la Generalitat s'han manifestat aquest dilluns a Barcelona per denunciar la falta de personal al cos i exigir la renovació dels materials amb què treballen, que consideren "obsolets" i que, diuen, posen en risc la seguretat del cos. En concret, els agents demanen l'entrada "urgent" de mil professionals en els pròxims tres anys, per evitar que es repeteixin les "més de 400.000 hores extres" que van haver de fer el 2017, i la renovació dels vehicles, que, asseguren, tenen "més de 15 anys" d'antiguitat. A més, denuncien  que hi ha parcs "ruïnosos". La concentració ha començat davant de la seu de la conselleria d'Interior, a prop de la plaça Tetuan, i ha acabat a la plaça Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat.

La protesta, seguida per un centenar de bombers que portaven l'uniforme i el casc de treball, ha comptat amb pirotècnia, bengales, sirenes i fins i tot una petita foguera. Segons els convocants, han participat uns 1.300 bombers. Una dada que coincideix amb la de la Guàrdia Urbana, que ha xifrat la participació en un miler de persones. 

Els sindicats alerten que la situació de precarietat laboral que viuen és "insostenible" i avisen que estan "farts d'aguantar menyspreus, promeses incomplides, negociacions miserables i projectes irreals sense pressupostos". Amb la manifestació d'aquest dilluns, han volgut reclamar unes condicions de treball dignes que permetin oferir "un servei segur i de qualitat als ciutadans", així com "un acord de Govern i de país" que aconsegueixi uns pressupostos que aturin la precarització del cos. En aquest sentit, els bombers han remarcat que no s'estan "per romanços" i qualifiquen les condicions laboral del cos de "deplorables", tot assenyalant que hi ha parcs de bombers ruïnosos. 

Mig milió d'hores extres 

La manifestació ha començat al departament d'Interior, on els representants sindicals s'han reunit breument amb els responsables polítics i operatius del cos, mentre centenars de participants ja estaven concentrats davant l'edifici. A la sortida d'aquesta trobada, Jaume Navarro, en representació de tots els sindicats, ha subratllat que van "tots a l'una" i que els va la seguretat del cos, però també la de la gent.

"Ens obliguem a fer moltíssimes tasques sense plans; els vehicles i el material són molt vells, i als parcs hi ha rates i paneroles", ha denunciat. I és que els bombers alerten també que els fan falta guants, mànegues, eines i equips de protecció, i que els contractes de manteniments fa temps que estan endarrerits. "Falta personal administratiu, operadors de control central i molts dies de l'any no hi ha metge de guàrdia", afegeixen. 

En el manifest que han llegit a la plaça Sant Jaume han demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, i al vicepresident, Pere Aragonès, que ''es posin a treballar'' per trobar una solució. Han deixar anar que el cos ha pagat la ''mala gestió'' dels últims deu anys amb ''sobreesforç'' i han recordat el compromís demostrat envers la ciutadania. 

Per exemple, es queixen que  els 2.200 bombers operatius a Catalunya van fer l'any passat prop de mig milió d'hores extres. A més, reivindiquen que estan fent un 10% més de jornada laboral (160 hores aproximadament) que tota la resta de funcionaris, incloent-hi el cos de Mossos d’Esquadra, i 230 hores més que els bombers de l'Ajuntament de Barcelona.

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Manel Pardo, ha reconegut que l'organisme comparteix pràcticament tot el diagnòstic dels sindicats i que estan treballant per canviar la situació.  Si bé ha assegurat que no arribaran al "límit" en què la seguretat dels bombers i dels ciutadans corri perill, ha reconegut que és necessari un "punt d'inflexió" per evitar-ho.

Pardo ha explicat, doncs, que en els pròxims dies  representants d'Interior, d'Economia i de Funció Pública mantindran una reunió amb els sindicats perquè puguin exposar quina és la situació i ha assenyalat que els responsables polítics els plantejaran una proposta alternativa de cara a la setmana que ve. Amb tot, ha insistit que el context actual és el d'uns pressupostos prorrogats. Els sindicats han acceptat la proposta, tot i que els han alertat que, una vegada se celebri la reunió, només els donaran una setmana de marge per prendre les mesures convenients. Si no veuen millores, tornaran al carrer "tantes vegades com calgui". 

Homenatge a les víctimes del 17-A

Durant la concentració, els bombers que han participat a la manifestació han penjat botes, pantalons i camises en mal estat i han fet una pila de mànegues que han cremat, i també han llençat una gran quantitat de pirotècnia durant tot el recorregut. Ha sigut una marxa sorollosa i en un ambient festiu i reivindicatiu que ha cridat l'atenció de la multitud de turistes que passejaven per la Rambla. De fet, en el seu pas pel mosaic de Miró, a la Rambla, han volgut retre homenatge a les víctimes del 17-A i del terrorisme en general. Sense casc i asseguts a terra, els efectius han fet un minut de silenci i després li ha seguit un minut de clàxons i aplaudiments.