Societat 27/11/2013

César R. Ranero: "L'època del petroli barat s'ha acabat"

L'investigador de l'Institut de Ciències del Mar pronostica en una conferència al CCCB que almenys continuarem depenent del petroli durant 40 anys, i que consumir-ne serà cada vegada més car

Ara
3 min
César R. Ranero, durant la conferència al CCCB

BarcelonaEl segle XX tal com l'hem conegut va ser possible gràcies als combustibles barats, però aquest model de vida podria canviar ben aviat. "L'època del petroli barat s'ha acabat, i és molt improbable que cap avenç tecnològic l'aconsegueixi abaratir".

Són les conclusions del geòleg i investigador d'ICREA, de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, César R. Ranero, que fa dècades que es dedica a la recerca en aquest camp i que aquest dimarts ha obert el cicle 'Reptes energètics: present i futur. Debats ICREA-CCCB'.

"El 'peak oil' és una realitat, ja hem superat el pic de producció de petroli", ha assegurat Ranero, i per tant, la producció ha començat a decréixer, mentre que la demanda mundial continuarà creixent uns quants anys. "No hi ha dubtes científics, amb això. Que s'ha superat la producció màxima és una veritat acceptada per les companyies petrolíferes i tot".

Davant aquesta perspectiva, "la indústria repeteix el mantra que la tecnologia resoldrà els problemes de les reserves, però això només és cert en una perspectiva d'encariment del petroli". En referència als preus del petroli i els seus derivats, com la benzina, César R. Ranero defensa que el barril "no tornarà a baixar dels 100 dòlars", perquè el petroli "s'ha convertit en una matèria d'especulació", i més ara, que la producció de petroli no augmenta, però la demanda continua creixent.

"Encara que Europa, els Estats Units i el Japó hagin pogut aplicar mesures d'estalvi energètic i fins i tot en decreixi el consum, a nivell mundial la demanda d'energia continua a l'alça". "De fet, continuarem depenent majoritàriament dels combustibles fòssils durant 40 anys", ha avançat.

Aquest encariment progressiu del cru ha acabat fent rendible l'extracció des dels jaciments més complicats, els que són més cars d'explotar, i també comença a fer factible l'ús d'altres tècniques d'extracció no convencionals, fet que explica l'expansió del 'shale oil' o el 'fracking'.

Però l'investigador Ranero ha volgut advertir dels perills d'aquestes tècniques: "Ara per ara el 'shale oil' experimenta un declivi molt ràpid de la producció. Segons un estudi a 65.000 jaciments publicat el 2013, en dos o tres anys els jaciments deixen de ser útils".

Pel que fa al 'fracking', Ranero ha advertit dels perills de sismicitat que presenta aquesta tècnica i també del risc de contaminació de les aigües freàtiques causada per les substàncies tòxiques que s'injecten sota terra. Ranero també ha descartat com a alternatives al petroli els biocombustibles, pels problemes mediambientals, ecològics i d'eficiència energètica que presenten.

"La vida tal com l'hem conegut aquests últims 70 anys està a punt de desaparèixer: això que una persona sola pugui desplaçar-se en cotxe a la feina amb un petroli a 20 dòlars s'ha acabat", ha sentenciat el científic.

Per Ranero, el sistema actual no és sostenible i cal iniciar un "canvi progressiu" dels hàbits i les dependències energètiques per resoldre aquest problema global, perquè "tota la nostra economia gira a l'entorn de disposar d'aquesta energia barata, i això s'ha acabat". "Cada societat haurà d'adaptar-se al problema, i aquells que tinguin energies renovables desenvolupades i siguin més eficients energèticament, no patiran el canvi de manera tan traumàtica".

Aquesta anàlisi de César R. Ranero ha donat el tret de sortida al cicle de Debats ICREA-CCCB sobre 'Reptes energètics: present i futur', que dóna veu a alguns dels millors científics que treballen al país investigant en l'àmbit de l'energia. Dimarts vinent serà el torn de Jeroen van den Bergh, que presentarà investigacions econòmiques que qüestionen que reduir el consum sigui beneficiós; el seguirà l'investigador Andreu Cabot el proper 10 de desembre, sobre els problemes de l'energia solar, i clourà el cicle la catedràtica de la UDL Luisa F. Cabeza, que el 19 de desembre parlarà dels reptes d'un futur amb energies renovables.

stats