CiU i PP eviten que el Parlament reconegui que Ester Quintana va ser ferida per una pilota de goma

ERC i Ciutadans s'abstenen i ICV-EUiA, PSC i CUP reclamen a Interior que assumeixi responsabilitats

CiU i PP han votat en contra d'una moció en què el Parlament instava el departament d'Interior a reconèixer que Ester Quintana va ser ferida per una bala de goma dels Mossos. El text, presentat per ICV-EUiA, recollia la mateixa versió que el jutge instructor del cas, en la interlocutòria del 6 de maig. Els ecosocialistes només han obtingut el suport de PSC i CUP i la moció ha estat rebutjada. CiU i PPC hi han votat en contra en considerar que es vol criminalitzar els Mossos quan hi ha un procés judicial obert, mentre que ERC i Ciutadans s'han abstingut.

Els republicans havien presentat un text alternatiu en el qual instaven el departament d'Interior a revisar els informes emesos fins ara per determinar, seguint la interlocutòria del jutge, "on es va produir l'error en la determinació de la causa". Els republicans, però, no han estat disposats a anar més enllà i fer reconèixer el Parlament que la causa de les ferides que van fer perdre un ull a Esther Quintana van ser causades per una bala de goma. La diputada d'ERC Gemma Calvet ha criticat el "tacticisme polític" d'ICV-EUiA, fet que ha respost el diputat ecosocialista Jaume Bosch explicant-li que ella "no està per sobre del bé i del mal" i fa servir tant "tacticisme" com la resta.

CiU i PPC també han rebutjat que el Parlament demani perdó a les víctimes de bales de goma a Catalunya. Com en l'anterior punt, ERC i C's han decidit abstenir-se i ICV-EUiA, PSC i la CUP han estat els únics en votat favorablement.

Només han quedat aprovats dos punts de la moció. Per unanimitat s'ha instat el departament d'Interior a analitzar el grau d'aplicació dels protocolos policials pel que fa a les persones amb problemes de salut mental. També ha quedat aprovat el punt que reclama la presentació de les conclusions de la investigació oberta en relació a les circumstàncies de la mort d'Alfonso Bayard el 2 d'abril durant una detenció policial, i a informar-ne amb la màxima brevetat a la seva família.

Tot i que CiU i PPC s'han oposat a la convocatòria d'una reunió del Consell de Seguretat de Catalunya perquè els Mossos d'Esquadra informin de les recents actuacions policials, l'absència de diversos diputats ha fet que no aconseguissin la majoria necessària i el punt també ha quedat aprovat.

Al voltant del tema de Can Vies tampoc hi ha hagut consens i tots els punts de la moció han quedat rebutjats. ICV-EUiA reclamava que el departament d'Interior presentés un informe al Parlament sobre els dispositius policials i un anàlisi sobre les possibles actuacions desproporcionades de la policia.