Societat 04/06/2015

Científics catalans demanen a Salut "que espavili" i posi en marxa l'arxiu de dades sanitàries

El departament preveu celebrar una jornada de portes obertes abans de l'estiu per complir amb la moció del Parlament

Mario Martín Matas
2 min
Salut va anunciar recentment que canviava els criteris per tirar endavant el projecte VISC+ de dades sanitàries.

BarcelonaEls responsables de les principals institucions científiques catalanes s'han posicionat aquest dijous i ho han fet d'una manera "clara i nítida". En un comunicat signat per 39 d'ells, però que encara està obert a rebre més adhesions i que de moment no ha comptat amb cap negativa, els investigadors demanen al departament de Salut que tiri endavant la construcció d'un arxiu massiu de dades sanitàries, conegut com a projecte Visc+, perquè és una eina que necessiten en la seva pràctica professional.

"Que espavilin", ha resumit el director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i director de la Fundació Pasqual Maragall, Jordi Camí, en una ronda de premsa en què també ha subratllat que la ciència "necessita poder emprar aquesta informació" per a la seva activitat científica i per poder millorar la pràctica clínica i l'atenció dels pacients. "Volem que això passi i que es faci ben fet", ha reiterat Camí, reivindicant la independència del sector per poder demanar a l'administració que tiri endavant aquesta iniciativa el més aviat possible amb totes les garanties ètiques i d'anonimització de les dades.

Entre la quarantena de signants es troba el director del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL), Josep Maria Antó; el director de la Institució Catalana de Recerca i d'Estudis Avançats (ICREA), Jaume Bertranpetit; el director del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), Joan Comella; el director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), Manel Esteller; el director de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), Joan Guinovart; el director del Centre de Regulació Genòmica (CRG), Lluís Serrano, i el director de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Antoni Plasència, entre d'altres. A la "llista estratègia" es pot llegir el nom de la majoria de responsables dels principals serveis de recerca del país, inclosos els hospitals més potents.

Els investigadors, de fet, han assegurat que estan perdent finançament internacional en el marc dels processos competitius per no disposar d'aquest arxiu de dades. Camí ha reclamat que "es faci ben fet" i que sigui possible en un termini curt de temps, sense entrar a valorar quin paper haurien de tenir la iniciativa privada en la construcció d'aquest arxiu, perquè és una feina que no els pertoca i, en aquest punt concret sí, hi ha sensibilitats diferents dins de la pròpia ciència, ha reconegut.

En una atenció als mitjans, el director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Josep Maria Argimon, que serà l'organisme encarregat de vetllar per l'anonimització de les dades i la seguretat del procés, ha recordat que el projecte segueix el seu curs, després de la rectificació acordada fa mesos i que suposa l'exclusió de les institucions privades de la gestió d'aquest arxiu de dades. El departament treballa amb la intenció d'enfortir la confiança de la ciutadania en el projecte i donar compliment a la moció del Parlament de l'octubre passat, en què demanava una jornada de portes obertes per informar sobre el Visc+, entre d'altres aspectes. Aquesta jornada es celebrarà presumiblement abans de l'estiu, tot i que encara no està decidit quan es produirà l'inici de la cessió de les dades -en un principi només a centres d'investigació catalans amb participació pública-.

stats