SALUT GLOBAL
Societat 11/01/2012

Científics catalans estan a un pas d'eradicar la malaltia de pian

La malaltia de pian és una malaltia infecciosa que l'OMS classifica com a oblidada. Uns científics catalans han trobat un medicament que obre el camí per eliminar-la totalment en els pròxims vint anys.

Mònica L. Ferrado
2 min
INFECCIÓ INFANTIL
 Nens del poblat de Londonovit, a l'illa de Lihir, a Papua Nova Guinea. Els infants que es contagien tenen entre un i quinze anys.

El fet que no se sàpiga exactament a quanta gent afecta la malaltia de pian ja indica que té incidència en països pobres, on una persona no existeix legalment ni quan neix ni quan mor. L'última estimació la va fer l'OMS el 1990. Aleshores hi havia dos milions i mig de malalts, tots nens. "És una infravaloració, ara creiem que pot afectar uns 10 milions de persones. De fet, hi ha entre 40 i 60 milions de persones que viuen en àrees de risc", explica Oriol Mitjà, investigador del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), que estudia la malaltia a l'illa de Lihir, a Papua Nova Guinea, i que lidera el descobriment d'un nou ús d'un medicament que presenten a The Lancet , amb el qual s'espera aconseguir que la malaltia desaparegui.

Es convertiria així en la segona malaltia eradicada. Fins ara aquesta gran fita per a la salut pública només s'ha aconseguit amb una malaltia, la verola, que va desaparèixer el 1978. Només se'n guarden petites soques en alguns laboratoris i ben custodiades -relíquies a conservar per si algun dia reaparegués- i protegides dels terroristes. La malaltia de pian afecta els més febles: nens que viuen en països pobres. Sense accés a aigua potable, amb falta d'aliments i, esclar, sense hospitals. La provoca un bacteri relacionat amb la sífilis i que es transmet per contacte.

Causa deformacions en nens

Als nens primer els provoca llagues a la pell, però aconsegueix penetrar de tal manera que s'introdueix als ossos fins a provocar deformacions severes per a tota la vida.

Actualment es tracta amb injeccions de penicil·lina que ha d'administrar personal sanitari qualificat i que no arriben a tothom, ja que la majoria d'afectats viuen en zones rurals. A més, quan apareix algun cas cal tractar tota la població que l'envolta. "A part dels diagnosticats, sabem que hi ha deu vegades més de casos latents", explica Mitjà. Subministrar-los a tots l'injecció de penicil·lina és impossible.

El grup de Mitjà ha demostrat l'eficàcia d'un antimicrobià oral, l'azitromicina, que als països rics es fa servir en nens per tractar l'otitis mitjana (a l'interior de l'oïda). Al Tercer Món ja s'utilitza per al tracoma, una infecció dels ulls que transmeten les mosques als nens. "Ja sabíem que era segur per als infants, el que hem provat és l'eficàcia que té contra la malaltia de pian", explica Mitjà.

Es pren en pastilles, i amb una sola dosi s'aconsegueix acabar amb el microbi. Sense punxades, sense que calgui personal especialitzat. I, més enllà de l'eficàcia, aquests avantatges son bàsics per tractar massivament una malaltia de països sense mitjans. Ara es farà un projecte pilot per eliminar la malaltia de pian a l'illa de Lihir. D'aquí cinc anys es veurà si s'ha aconseguit. Aleshores l'OMS iniciarà una campanya mundial per fer arribar les pastilles a totes les zones pobres on el bacteri hi és present, a l'Àfrica, l'Àsia i Sud-amèrica.

stats