RECERCA EN SIDA
Societat 20/09/2011

Científics catalans identifiquen un nou candidat a vacuna contra el VIH

La iniciativa catalana per trobar una vacuna preventiva contra la sida, l'Hivacat, ha identificat unes proteïnes amb un alt potencial per desenvolupar una vacuna contra el virus de la sida.

Mònica L. Ferrado
2 min

BARCELONA.De moment, el nou immunogen només ha demostrat que funciona en cultius in vitro . Però els científics creuen que promet perquè la resposta que han obtingut és potent. De fet, ja s'ha començat a provar en ratolins amb bons resultats i s'espera iniciar els assajos en fase I amb humans d'aquí dos anys per comprovar si és segura, segons va anunciar ahir Christian Brander, coordinador científic d'Hivacat.

Els científics han dissenyat una vacuna preventiva en què els virus que s'han d'administrar a les persones per induir a la protecció tenen a la membrana una sèrie de proteïnes que, segons han pogut veure, són molt més eficients a l'hora d'estimular la producció d'anticossos contra la infecció.

Mecanisme de doble acció

Els investigadors han complementat aquest prototip amb altres fragments de proteïnes que estimulen la resposta immunitària a través d'un tipus de glòbuls blancs, els limfòcits T. "Tenim clar que per aconseguir una vacuna eficaç, aquesta haurà de tenir els dos components", va afirmar Françoise Barré-Sinoussi, premi Nobel de medicina 2008 pel descobriment del virus de la sida, que ahir va participar en la presentació d'aquest nou immunogen.

Per detectar aquest nou candidat, els investigadors han analitzat mostres de sang de mil pacients en els quals, tenint en compte la resposta del seu sistema immune, es van poder definir les parts constants i comuns del genoma del virus que els infectava. També s'han tingut en compte estratègies similars d'altres assajos amb resultats satisfactoris, com el que es va fer a Tailàndia amb 16.000 voluntaris. "L'èxit va ser del 31 %, i si s'analitzen els mecanismes es veu que a més d'anticossos neutralitzants també hi poden intervenir d'altres", explica Bonaventura Clotet, director de l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa). A la vacuna de Tailàndia s'hi va fer servir una combinació de dos fàrmacs.

Els investigadors, però, encara han de comprendre millor per quin mecanisme aconsegueix estimular tant la formació d'anticossos com la resposta immunitària a través de cèl·lules T. Josep Maria Gatell, de l'Hospital Clínic, i Bonaventura Clotet, s'han mostrat satisfets davant la troballa del nou immunogen amb aquesta mateixa doble estratègia. Serà el primer dissenyat íntegrament per l'Hivicat i en col·laboració amb els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units (NIH).

Aquesta troballa s'afegeix a altres línies de recerca de l'Hivicat per trobar una vacuna que sigui terapèutica i preventiva contra la sida. Aquest consorci, en el qual sumen esforços investigadors de diferents centres de Catalunya a través de l'IrsiCaixa, va iniciar la seva tasca el 2005. "Tenim més candidats d'anticossos, estem treballant amb dues modalitats més de vacuna terapèutica i quatre candidats més per a vacunes preventives", va dir Gatell.

Congrés mundial a Barcelona

Dues vacunes ja s'estan provant amb pacients, en assajos en fase I. En concret, s'està provant una vacuna terapèutica (no curativa ni preventiva, sinó que atenua els efectes del virus), que funciona extraient sang al pacient, destriant-ne les cèl·lules dendrítiques, infectant-les amb el virus modificat i reinjectant-les al pacient perquè aconsegueixin reduir la càrrega viral. També és en fase I un altre assaig amb una vacuna preventiva.

Clotet també va anunciar que Barcelona acollirà el primer congrés mundial sobre la vacuna de la sida, que se celebrarà el 2013. A la presentació, els científics també van advertir del relaxament en les mesures de prevenció. Actualment hi ha 33 milions d'infectats del VIH al món.

stats