SALUT

Cigarretes electròniques: sense burilles, però igual de tòxiques

Les sis primeres morts relacionades amb l’ús dels ‘e-cigs’ als Estats Units reobren el debat sobre la seva perillositat
Cigarretes electròniques: sense burilles, però igual de tòxiques / S. GALLUP / GETTY

Amb la pipada d’una cigarreta convencional s’inhalen 70 substàncies tòxiques, entre les quals l’arsènic, el poloni i el cianur d’hidrogen. Quan la cigarreta és electrònica -anomenada e-cig o vapejador- també s’alliberen contaminants químics per a la salut com el plom o els aldehids. Els dos formats, doncs, són perjudicials per a la salut, però la diferència és que en el cas dels vapejadors els nivells de toxicitat associada continuen sent una incògnita: no hi ha consens sobre quins components els conformen. Amb tot, l’auge de misterioses malalties pulmonars després del seu ús, que han arribat a causar fins a sis morts als Estats Units, insinuen que la càrrega tòxica dels e - cigs és molt nociva.

“La gent creu que com que no hi ha combustió no s’està fumant o que, almenys, no és tan dolent per a la salut”, explica Laura Rodríguez, responsable de tabaquisme de l’Hospital Germans Trias de Badalona. “Però els vapejadors també inclouen substàncies tòxiques similars al tabac, i additius i saboritzants sintètics molt agressius”, adverteix la pneumòloga. A diferència del tabac de quitrà, les cigarretes electròniques no desprenen fum, sinó que alliberen un vapor dens, si bé l’Associació Europea de Salut Pública remarca que és més adient parlar d’aerosol, per no reforçar l’errònia idea que són una alternativa saludable al cigarret tradicional. A part de la nicotina -el component que els fa addictius-, contenen propilenglicol i glicerina vegetal, químics orgànics volàtils i tòxics. “Les substàncies irriten els teixits pulmonars, disparen el risc de tenir malalties cardiovasculars i afavoreixen l’aparició d’afeccions pulmonars cròniques”, detalla Rodríguez. A llarg termini, com amb les cigarretes tradicionals, els e-cigs poden disminuir la capacitat dels pulmons i provocar càncer.

Tot i així, encara hi ha una percepció baixa de risc respecte al seu ús, segons la Societat Respiratòria Europea. A l’Estat, per exemple, només el 30% dels joves d’entre 14 i 18 anys creuen que els pot causar problemes de salut i, de fet, moltes persones fan servir aquests aparells per deixar de fumar. Cap autoritat sanitària, però, accepta les cigarretes electròniques com a alternativa al tabac. “Creure que són menys nocives és una trampa: qualsevol cosa és menys agressiva que el cigar, que és un tòxic cancerigen de tipus A com l’amiant -afirma l’investigador de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Antoni Baena-. Això no les fa més saludables, ja que incrementa el risc a fer un consum dual”.

Actualitzar les lleis del tabac

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que “és aviat” per conèixer la perillositat de les substàncies que s’inhalen mitjançant els e - cigs. Ara bé, l’organisme recomana als estats que “els regulin com a productes nocius i en limitin l’ús”. L’administració catalana implementarà accions contra la normalització de l’ús dels vapejadors, especialment entre els adolescents. Aproximadament uns 32.000 catalans més grans de 15 anys fan servir els e-cigs, una xifra que el departament de Salut considera “relativament baixa i estable en el temps”. Amb tot, un de cada quatre usuaris són joves, i, tal com va explicar a l’ARA el secretari de Salut Pública, Joan Guix, aquests dispositius són una de les principals portes d’entrada a fumar. “La llei del tabac que preparem tractarà els e - cigs igual que els cigars pel que fa a les limitacions, a la publicitat i als preus”, assenyala Guix.

A l’Estat les dades de consum juvenil són encara més alarmants: una enquesta del ministeri de Sanitat revela que el 25% dels estudiants d’entre 14 i 18 anys ha provat els e - cigs, un 5% més que fa dos anys. “Cal una actualització de la legislació del tabac per fer front a les noves formes de fumar. Tot i que la indústria els presenta d’una manera atractiva, els vapejadors generen addicció i són perillosos”, va denunciar recentment la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo.

La mala maror als Estats Units causada per aquest tipus de cigarreta -i les defuncions que es relacionen amb el seu ús- ha propiciat que el president nord-americà, Donald Trump, fes pública aquesta setmana la seva intenció de prohibir la venda de cigarretes electròniques al país, començant per les que tenen gustos de fruites o herbes.