TRASLLAT AL FÒRUM
Societat 18/12/2010

El Museu de Ciències Naturals es reinventa

Sílvia Marimon
2 min

Barcelona.L'emblemàtic esquelet de balena de 17 metres, restaurat després del desgraciat accident del juny passat -va caure durant l'operació de trasllat i al pobre cetaci se li va trencar la mandíbula- serà un dels únics vestigis de la seva vida passada al Parc de la Ciutadella que conservarà el flamant Museu de Ciències Naturals. El Museu Blau, com se l'ha batejat, obrirà les portes el març que ve al Parc del Fòrum i vol ser revolucionari. Segons el delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, un dels principals maldecaps que han tingut els ideòlegs del projecte, en el qual s'han invertit 12 milions d'euros, ha estat inventar una nova manera d'explicar la història de la vida: "Havíem de fer un pas endavant i fer un museu diferent dels que es poden veure a París, Berlín... Havíem de sorprendre".

La directora del museu, Anna Omedes, detalla què tindrà de singular aquest espai de 9.000 metres quadrats: "La història de l'evolució s'explicarà segons la teoria Gaia - que va ser creada pel científic James Lovelock i diu que la presència de vida al planeta n'ha modificat les condicions inicials- i ensenyarem coses que normalment no es mostren, les parts microscòpiques de la vida".

Amb la inauguració d'aquest nou museu, però, no desapareixerà del tot la vida científica al Parc de la Ciutadella. El Museu Martorell -obert el 1924, el primer museu públic que va tenir la ciutat- estarà dedicat a la part més històrica de les ciències: des dels gabinets de curiositats científiques del segle XIX, fins a les grans expedicions i controvèrsies. El Castell dels Tres Dragons, a l'espera que la Generalitat decideixi un calendari i un lloc per a un quart edifici, continuarà conservant les col·leccions de geologia i zoologia i els equipaments destinats a la preservació i l'estudi.

stats