Societat 28/06/2017

Els robatoris de carteres, bosses i mòbils són els delictes més habituals a Barcelona

Un de cada quatre barcelonins ha sigut víctima d'algun delicte i l'Ajuntament atribueix l'increment de furts contra residents a l'ocupació massiva de turistes a l'espai públic

Selena Soro
2 min
Agents de la Guàrdia Urbana a les Rambles de Barcelona

BarcelonaUn de cada quatre barcelonins ha sigut víctima d'algun delicte a la ciutat, segons l'última Enquesta de Victimització de Barcelona feta pública aquest dimecres. Els delictes més habituals contra residents són els robatoris de carteres, bosses i telèfons mòbils. El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament, Amadeu Recasens, ho ha atribuït a "l'ocupació massiva a l'espai públic". "El turisme ha portat un increment molt fort de l'ocupació de l'espai públic, i com més gent hi ha a l'espai públic més augmenten els furts i la petita delinqüència", ha assenyalat.

Els veïns que asseguren haver patit més delictes són els que viuen a Sants-Montjuïc (27,8%), Sant Andreu (26,7%) i Sarrià-Sant Gervasi (26%), que per primer cop ha pres el lloc a Ciutat Vella (25,6%) i a Sant Martí (25,1%), fins ara al Top 3, juntament amb Sants. La inseguretat s'ha reduït notablement a Ciutat Vella, amb una baixada de 4,6 punts, fins a situar-se en un índex de victimització del 25,6%, equiparable al del conjunt de la ciutat. Cal tenir en compte que el districte fa referència al lloc de residència de la víctima, i no necessàriament al punt on s'ha produït el delicte, que en aquesta enquesta no consta.

Per primer cop, a més, s'han diferenciat les agressions sexuals de les agressions generals, i els resultats mostren que un 0,4% dels entrevistats afirmen haver sigut agredits sexualment, un 0,7% les dones i un 0,2% els homes. Per gèneres, els homes que diuen haver sigut víctimes d'algun delicte han superat per primer cop les dones. Enguany s'inverteix la tendència d'anys anteriors i s'incrementa de manera més important la victimització entre homes, que arriba al 25,5% i augmenta 4 punts respecte del 2015. El percentatge de dones que diuen haver patit delictes disminueix lleugerament (0,5 punts) i se situa en el 24,4%. Aquest fet, ha explicat Recasens, es deu al fet que els homes són els més victimitzats per delictes com furts (cartera i mòbil) o robatoris a elements del cotxe.

Civisme i convivència

No obstant això, els barcelonins creuen que en general Barcelona és una ciutat segura. Dins dels indicadors de percepció, l'enquesta assenyala que els barcelonins aproven el nivell de seguretat tant a la ciutat com al seu barri, amb notes del 6,3 i del 6,5 respectivament. Són les millors dades des del 1999. Els ciutadans també aproven el servei que donen tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d'Esquadra de la ciutat, amb una nota d'un 6,7 i un 7,2 respectivament, la millor avaluació des de l'any 2006.

En l'apartat de civisme i convivència, les dades revelen que el conflicte més habitual és pel soroll que provoquen els veïns, en un 20% dels casos. En segona posició hi ha els problemes amb els turistes o els apartaments turístics, que es dupliquen i passen d'un 7,2% el 2015 a un 14,4% l'any passat. En tercer lloc hi ha els problemes per sorolls al carrer, amb un 14,3% dels casos.

El comissionat de Seguretat ha avisat que cal ser prudents amb les xifres per districtes, ja que el marge d'error pel tipus d'enquesta és del 7%.

stats