Publicitat
Publicitat

Ciutat Vella tanca un pis autogestionat per prostitutes

Les treballadores pagaven el lloguer entre totes i atenien els seus clients des d’allà

La Guàrdia Urbana va precintar ahir un pis del carrer Robador, al barri del Raval, que servia de prostíbul autogestionat per les mateixes treballadores. Una vintena d’agents van entrar a l’immoble a les deu del matí. Les prostitutes van poder treure algunes de les seves pertinences -no totes- i els agents van tapiar la porta amb ciment. El pis està llogat per Mari Carmen Fernández, que l’havia distribuït en vuit habitacions. Cada habitació estava ocupada per una prostituta que l’utilitzava per practicar sexe amb els seus clients. El lloguer el pagaven entre totes des de fa prop de dos anys. “Estava autogestionat per nosaltres”, va explicar ahir la Janet, una de les noies. “On hauran d’anar a treballar ara les noies? Al mig del carrer? En un portal?”, es preguntava la veïna de la finca del costat.

L’Ajuntament de Barcelona va ordenar el tancament del pis, situat al número 21 del carrer Robador, després de comprovar que en l’immoble s’hi exercia “una activitat sense llicència”. La investigació municipal va començar l’any passat i al novembre van notificar l’ordre de cessament. La llogatera, Mari Carmen Fernández, va recórrer l’ordre però l’Ajuntament la va rebutjar i, després de confirmar que mantenien la mateixa activitat, van demanar permís al jutge per entrar a precintar l’habitatge. Les prostitutes i la llogatera asseguren que des del districte no les van avisar que tancarien el pis, però l’Ajuntament sosté que va complir tots els requisits. “Però quina llicència d’activitat volen que demanem si la prostitució no està regulada?”, es preguntava la Janet. “Els macroprostíbuls tenen llicències de discoteques i de sala de festes. Com pot ser que a nosaltres ens exigeixin més que a ells?”, va criticar.

“Això ja no és el que era”

“No hem tingut mai cap problema amb els veïns i ara hi ha el risc que l’habitatge l’ocupin els traficants”, va advertir Fernández. Segons les treballadores, encara queden al carrer Robador dos pisos més, tot i que no tan grans, on les prostitutes atenen els seus clients. Tot i el tancament del pis, ahir a la tarda el carrer Robador mantenia la seva activitat habitual amb les prostitutes al carrer esperant possibles clients: “Això ja no és el que era... Abans n’hi havia moltes més”, lamentava un client que assegurava que ara ja només va a mirar. Al carrer Robador hi ha prostitució des de fa molts anys i mai cap alcalde ha aconseguit erradicar-la. Els últims governs han iniciat la compra dels edificis del carrer per rehabilitar-los i destinar-los a habitatge social. Un d’aquests immobles, al número 43, va ser ocupat la setmana passada per col·lectius de l’esquerra independentista. Els okupes, que denuncien que el bloc està buit des de fa més d’onze anys, volen convertir l’edifici en el Casal Independentista de Ciutat Vella. Segons van explicar les prostitutes i van confirmar fonts del moviment okupa, s’ha destinat un espai de l’immoble a les treballadores sexuals. “És la primera vegada que algú ens cedeix un espai”, va celebrar la Janet.

Tot i que l’edifici estava buit des de fa anys, l’Ajuntament va licitar a finals de juliol les obres de rehabilitació i estava previst que el mes de novembre comencessin les actuacions. S’hi havien de fer set pisos de protecció. Fonts municipals van explicar a l’ARA que ja han iniciat una denúncia per l’ocupació i que, al mateix temps, buscaran una sortida pactada amb els okupes. Segons la mateixa font, “es tracta d’una actuació molt important tenint en compte la greu emergència habitacional existent actualment a la ciutat de Barcelona i, en concret, al barri del Raval.

L’Associació de Veïns de l’Illa Robador va lamentar ahir a través d’un comunicat que l’ocupació de l’edifici “perjudica els més vulnerables i retarda l’entrega dels habitatges a famílies que realment ho necessiten”.

Etiquetes

Més continguts de