BENESTAR SOCIAL
Societat 21/05/2012

Clam a favor dels discapacitats

Unes 15.000 persones es van concentrar ahir a Barcelona per defensar el dret a treballar dels discapacitats intel·lectuals. Les retallades del govern espanyol posen en perill la seva integració social.

L. Díaz-roig
2 min
Milers de persones van omplir ahir el passeig de Lluís Companys, davant l'Arc de Triomf, per protestar contra  les retallades del govern espanyol en les ajudes a la integració laboral dels discapacitats intel·lectuals.

BARCELONA"Això sí que no". Sota aquest clam unitari milers de persones van sortir ahir al carrer per defensar el dret a treballar dels discapacitats intel·lectuals i per protestar contra les retallades en les ajudes a les polítiques d'integració laboral d'aquest col·lectiu, previstes en el projecte de pressupostos del govern de l'Estat -estimades en un 56%-. La concentració, convocada per la Dincat (Discapacitat Intel·lectual de Catalunya) amb el suport de la Taula d'Entitats del Tercer Sector -formada per prop de 4.000 entitats socials-, va aplegar unes 15.000 persones segons les entitats organitzadores i 1.500 segons la Guàrdia Urbana, que van omplir el passeig de Lluís Companys de Barcelona, davant l'Arc de Triomf. L'acte va comptar amb la presència de membres destacats de la societat civil catalana.

Ambient festiu

Els discursos reivindicatius es van anar alternant amb actuacions musicals, que van amenitzar l'acte i li van donar un ambient festiu. Al llarg del matí, l'Arc de Triomf es va omplir amb activitats lúdiques, una batucada, l'actuació de castellers i timbalers i una flashmob .

Tot i així, el clam unitari contra les retallades i a favor del dret de les persones discapacitades intel·lectuals a treballar i no dependre només de les subvencions, es va fer sentir. La periodista Mònica Terribas, encarregada de llegir el manifest, va demanar que la societat protegeixi "les persones vulnerables". Va recordar que a Catalunya hi ha més de 100 centres especials de treball d'iniciativa social, gestionats per entitats sense ànim de lucre, que mantenen més de 7.300 llocs de treball de discapacitats amb dificultats especials.

Com a acte simbòlic, es va destruir un mur que simbolitzava les barreres amb què es troben cada dia aquestes persones i que, segons els organitzadors, cada dia es faran més grans si el pressupost es redueix.

Xiulades als polítics

L'ambient festiu en què es va desenvolupar l'acte es va trencar en el moment dels parlaments dels polítics presents, que van rebre fortes xiulades. "És normal que se'ls hagi xiulat. Els que vénen per dir que estan al costat dels discapacitats són els que aproven les retallades", diu Josep Tresserras Basela, director de SOM Fundació Catalana Tutelar Aspanias, que es va mostrar satisfet per la participació de la gent "que va venir de tot Catalunya" però va recordar que l'única manera d'adreçar el problema és "repensar-se les reformes". A l'escenari hi van pujar el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i el d'UGT, Josep Maria Álvarez.

La presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, va qualificar ahir "d'èxit rotund" la concentració, no només per la participació sinó també perquè es van aconseguir "compromisos per part dels representants de les institucions". Segons l'entitat, els polítics es van comprometre a "engegar negociacions per evitar la retallada prevista".

stats