Societat 12/04/2012

Cleries denuncia que l'Estat ha suprimit una partida de 48 milions de la llei de dependència

El conseller de Benestar diu que l'Estat "asfixia" Catalunya amb els pressupostos

Acn
2 min

MadridEl conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, ha denunciat aquest dijous "l'asfíxia econòmica" que representen per a Catalunya partides dels pressupostos de l'Estat com la reducció a zero de la partida del nivell acordat de la llei de dependència. Segons Cleries, són 48 milions d'euros que la Generalitat deixa de rebre mentre que ha de continuar prestant els serveis als seus ciutadans.

El conseller ha fet aquestes manifestacions abans de participar al Consell Territorial de Dependència, on ha reclamat a l'Estat que "compleixi les seves obligacions" malgrat que el Govern manté la seva "voluntat constructiva". En la reunió, presidida per la ministra Ana Mato, els consellers dels territoris havien d'analitzar l'evolució dels resultats de l'aplicació de la llei i estudiar diversos informes sobre normativa i el nivell mínim de protecció garantit per l'Estat, així com el projecte de modificació del decret de procediment per al reconeixement del grau de discapacitat.

La reunió es produeix després de l'aprovació del projecte de pressupostos generals de l'Estat, que redueix a zero partida dedicada al finançament del "nivell acordat" que consta a la llei de dependència i que hauria suposat el repartiment entre els territoris de 283 milions per finançar infraestructures, serveis i sistemes per a l'atenció de persones dependents.

En declaracions a l'ACN, Cleries ha expressat la "preocupació" de la Generalitat davant d'aquest fet i ha lamentat que l'Estat no assumeixi les seves "obligacions" mentre "les comunitats han de seguir complint davant els ciutadans". Una situació que segons el conseller porta el govern de la Generalitat a "l'asfixia econòmica".

"Nosaltres estem disposats a parlar de manera constructiva i buscar solucions, però el que no pot ser és que de forma unilateral l'Estat no actuï amb coresponsabilitat i lleialtat institucional", ha sentenciat.

Segons el conseller, la desaparició d'aquest "nivell acordat" implica la pèrdua de 48 milions d'euros. "A més d'haver de donar els serveis d'una llei que venia mal finançada des del 2007, quan es va aprovar, ara resten de cop 48 milions d'euros, fet que vol dir deixar la Generalitat de Catalunya en una situació d'indefensió davant de les persones que hem d'atendre", ha dit.

stats