Societat 10/07/2012

Cleries denuncia la "flagrant invasió competencial" de la reforma de la llei de la dependència

Les entitats socials alerten que augmentarà la pobresa dels dependents

Ara
1 min
Josep Lluís Cleries, durant l'entrevista a 'Els matins'

BarcelonaEl conseller de Benestar, Josep Lluís Cleries, ha denunciat aquest dimarts a Madrid que "les reformes del sistema de la Dependència que proposa l'Estat suposen una flagrant invasió competencial". Cleries, que ha participat a la reunió en què el ministeri de Sanitat ha plantejat a les comunitats aquestes reformes, ha assegurat que el decret que el consell de ministres aprovarà divendres "entra a un nivell de detall impropi d'una normativa com aquesta" i ha amenaçat de presentar un recurs al Tribunal Constitucional.

El conseller s'ha mostrat a favor de "revisar" la llei perquè "el seu finançament des de l'inici estava mal plantejat i estava mal dimensionada", i ha valorat positivament aspectes com "la simplificació en la gestió o la flexibilització de les intensitats de protecció del Servei d'Atenció Domiciliària". Pel que fa a la priorització dels serveis per sobre de les prestacions, que patiran una severa retallada, Cleries ha considerat que "això serà difícil si no es té en compte el cost real del servei, atès que haurà de fer-hi front l'usuari o la Comunitat Autònoma, i això produeix una indefensió econòmica".

Per la seva part, la Taula del Tercer Sector, que agrupa unes 4.000 entitats socials catalanes, ha alertat que la reforma "provocarà un augment de la pobresa de les persones dependents i les seves famílies". La Taula considera que l'eliminació dels nivells de divisió de cada grau provocarà que milers de dependents perdin aquest reconeixement o que els canvis en el copagament farà que persones en situació de vulnerabilitat econòmica no puguin assumir els costos.

stats