Societat 21/06/2012

Cleries vol flexibilitzar les ràtios de personal a les residències

El conseller de Benestar Social i Família defensa fer "el vestit a mida" a cada centre

Acn
2 min

BarcelonaEl departament de Benestar Social i Família vol flexibilitzar les ràtios de professionals als centres assistencials per tal de millorar-ne el servei. El conseller Cleries considera que actualment són massa ''quadriculades'' i que sovint es donen situacions de ''professionals desaprofitats'' o de ''professionals desbordats''. Per evitar aquests desajustos, Cleries aposta per crear un sistema de ràtios que fixi un mínim a cada centre però que permeti adaptar la resta de personal en funció de les seves necessitats. Per Cleries és ''fer el vestit a mida'' de cada situació i dotar del personal adequat les residències i centres assistencials depenent dels residents.

Per Cleries, es podria implantar un sistema d'acreditació que permetés controlar la qualitat d'aquests serveis a través d'indicadors concrets que orienti la gestió d'aquests centres. Segons el conseller, el sector està d'acord en implantar mesures d'aquest tipus i ha assegurat que malgrat el suport que rep entre els professionals, no serà d'aplicació immediata. Cleries ha explicat aquest projecte en un esmorzar col·loqui a ESADE on ha defensat la necessitat d'una ''sana'' col·laboració entre el sistema públic i el sistema privat en matèria d'assistencialisme, a la vegada que ha defensat el tercer sector com un sector econòmic important.

Un dels objectius de Cleries és també millorar la igualtat d'oportunitats a l'hora d'accedir a serveis i per això es tirarà endavant la llei d'autonomia personal pròpia a Catalunya que treballarà per millorar precisament l'autonomia de les persones més dependents, potenciant les seves capacitats i promovent la seva activitat. Segons Cleries, la llei de la dependència ha creat en molts casos, dues persones dependents, i per això cal treballar per millorar la qualitat de vida de les persones assistides. La nova llei ha de permetre distingir entre envelliment, discapacitats i malalties mentals i actuar en funció de cada necessitat.

Més copagament

Cleries també ha recordat que els propers dies el percentatge de copagament dels serveis per la Llei de la Dependència augmentarà de mitjana a Catalunya uns 4 punts, del 9% al 13%. El conseller ha admès que la llei està ''mal finançada'' i per això ha defensat la incorporació del patrimoni a l'hora de calcular aquest copagament. Per Cleries ''no té cap sentit'' que es pagui en funció d'una pensió baixa si la persona assistida té un gran patrimoni que després deixarà en herència. D'aquesta manera, per Cleries serà un sistema de finançament més ''just''. Cleries també ha recalcat que aquest nou sistema no canviarà les regles del joc i que i que ''qui no pot pagar res, no pagarà res''.

stats