Societat 29/07/2011

El CoNCA desaconsella un Centre de Fotografia

Els últims 30 anys la Generalitat no ha fet pràcticament res per solucionar les greus mancances del patrimoni fotogràfic, segons un informe del CoNCA. L'organisme reclama actuar amb urgència.

Sílvia Marimon
2 min
El CoNCA reclama una partida pressupostària perquè el MNAC pugui tenir una col·lecció de fotografia.

Barcelona.El sector cultural més psicoanalitzat d'aquest país des del 1980 és el de la fotografia, explicava ahir el conseller del CoNCA, Xavier Antich. S'han escrit un munt d'informes i estudis, i s'han fet desenes de diagnòstics; però els darrers trenta anys, segons l'estudi que ha elaborat el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), s'ha actuat poc. "Fins ara les institucions públiques no han estat a l'altura", assegura Antich.

La solució a aquest oblit respecte a un patrimoni "d'escàndol" no és un Centre Nacional de Fotografia, una possibilitat que havia anunciat fa poques setmanes el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. En opinió del CoNCA, el centre entraria en conflicte amb una xarxa descentralitzada de museus i arxius ja existent i amb les tasques que exerceixen els dos grans museus, el MNAC i el Macba. "Caldria evitar la temptació principesca de molts polítics de començar des de zero", va concretar Antich.

El CoNCA reclama amb urgència un pla nacional de fotografia. Lamenten que no hi ha una política clara de captació i compra de fotografies, ni una xarxa que permeti la coordinació de tots els arxius i museus. Una altra actuació que no pot esperar, segons l'estudi del CoNCA, és un portal web del patrimoni. Ara per ara, l'única iniciativa per crear una base de dades es va fer el 1998 i va ser privada. L'òrgan assessor del govern recomana la creació d'un Observatori de la Fotografia format per "experts i no per càrrecs institucionals i polítics", i que la fotografia sigui una especialitat del Centre de Restauració de Béns Mobles. Un altre deute pendent del govern és la difusió, que "està lluny de tenir una situació normalitzada". El CoNCA apressa perquè el govern doti al MNAC d'una partida pressupostària extraordinària perquè pugui tenir una col·lecció "significativa" de la història de la fotografia.

El CoNCA confia, malgrat les tenses relacions amb Cultura, que el seu informe tingui més èxit que els seus predecessors, que no quedi en un calaix i que es converteixi en polítiques actives. De moment, serà un dels documents de treball de la comissió que ha d'elaborar un projecte pel pròxim octubre. El seu diag-nòstic no pot ser més clar i contundent. I no s'ha estalviat ni una crítica a la desídia dels governs.

stats