Colau, sobre la carta: "Ara el govern d'Espanya hauria de moure fitxa"

L'alcaldessa diu que no es donen les condicions perquè el referèndum es consideri vinculant

"És una oferta de diàleg sense condicions". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha posat en valor aquest matí la carta, que de forma conjunta amb el president i el vicepresident de la Generalitat i la presidenta del Parlament, ha enviat a Rajoy per demanar un referèndum pactat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Colau ha insistit que el text recull "el sentiment majoritari del país" i ha concretat que en van parlar ahir, en el marc de la negociació entre Generalitat i Ajuntament per garantir que l'1 d'octubre es podrà votar a Barcelona. "Ara ja estem en un punt en què no hi ha interlocució i es nega qualsevol canal polític", ha lamentat Colau, que ha criticat "l'ofensiva judicialitzadora de l'Estat".

L'alcaldessa ha definit la carta com una prova que el "diàleg no es pot donar mai per perdut", i ha insistit que ara és el govern espanyol qui "hauria de moure fitxa", i que ho hauria de fer, ha dit, perquè l'actual ofensiva judicial contra el referèndum és "dolenta per a Catalunya, però també per a Espanya, per la seva imatge i la seva qualitat democràtica".

Colau ha reiterat que ara per ara la seva predisposició és de votar en el referèndum, tot i que ha deixat clar que "no es donen les condicions per considerar-lo vinculant". Segons l'alcaldessa, si la participació és "altíssima" –per sobre del 50%–, es donarà un "missatge polític molt potent", com ja s'ha estat fent, ha dit, en les últimes manifestacions de la Diada. "Jo discrepo", ha respost sobre si es pot considerar que és un "referèndum fet amb cara i ulls", i ha culpat l'Estat de l'actual situació de bloqueig.

Sobre el posicionament que els comuns tenen previst fer públic avui quant al referèndum i que, com  ha avançat l'ARA, passarà per cridar a votar sense fer campanya, l'alcaldessa ha deixat clar que són una formació plural i que és "impossible" que es plantegin fer campanya pel 'sí' o pel 'no'.

Al costat dels alcaldes

"Si m'ha d'arribar que m'arribi", ha respost sobre si està preparada per rebre un requeriment de la fiscalia després d'haver anunciat que a Barcelona hi haurà espais per votar l'1 d'octubre. Colau, ha dit, està al costat dels alcaldes i les alcaldesses que ja han estat cridats a declarar, i per això els rebrà a l'Ajuntament durant la manifestació que s'ha convocat per a demà a la plaça de Sant Jaume. L'alcaldessa, però, diu que no s'ha plantejat en cap cas que l'obertura de locals la pugui conduir a la inhabilitació.

Colau ha negat que l'acord segellat amb el Govern per facilitar el referèndum posi en risc el pacte de govern local amb el PSC, tot i que ahir el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va insistir que es tractava d'un pacte de caire polític i que  no s'ha decidit "dins el govern de la ciutat". "No he fet res que no sabés ningú", ha respost Colau, que ha insistit que l'acord s'ha pres garantint la seguretat de la institució i els treballadors de l'Ajuntament. L'alcaldessa ha recordat, d'altra banda, que el pacte de govern que es va firmar amb el PSC ja deixava clar que era "un pacte de ciutat", i que les dues formacions no pensaven igual sobre aspectes com el procés sobiranista. L'alcaldessa sí que ha demanat al PSOE que, en l'actual situació d'ofensiva contra el referèndum, faci "un pas més", i que el faci abans de l'1 d'octubre. "És el moment de fer-lo", ha defensat, i ha insistit que cal reconduir la situació "cap al diàleg".

Sobre possibles pressions a agents de la Guàrdia Urbana o altres treballadors municipals, l'alcaldessa ha assegurat que, de moment, no n'hi consten, però que, en qualsevol cas, serien una "anomalia" i que es donarà ple suport a qualsevol treballador.