BARCELONA
Societat 15/05/2016

Colau-PSC: un matrimoni amb conflictes

Can Vies, el tramvia i la moratòria hotelera són alguns dels projectes que generen discrepàncies

Maria Ortega
4 min
Colau-PSC: un matrimoni amb conflictes

BarcelonaBastir l’acord no ha sigut fàcil -i ràpid encara menys- i queda el tràmit de l’aval de les militàncies, però el govern de Barcelona que volen compartir els d’Ada Colau i el PSC ja té definida la forma. Una organització que s’ha volgut sense compartiments estancs, perquè les dues formacions tinguin veu en àrees com urbanisme i la projecció econòmica. En el programa que Colau i el cap de files socialista, Jaume Collboni, van presentar divendres es deixava clar que els dos grups tindran posicions diferents en aspectes com el procés sobiranista. Però la llista de desacords és més llarga.

1. Can Vies

Entre el manteniment i l’enderroc de l’espai ocupat

Va ser l’última gran crisi del govern de Xavier Trias, que va acabar frenant la demolició d’aquest espai ocupat de Sants. Ara BComú i el seu soci, el PSC, ja han deixat clar que no comparteixen criteris i les declaracions del socialista Daniel Mòdol assegurant que si entren al govern el primer que faran és demanar la demolició de Can Vies van evidenciar el conflicte, ja que, només uns dies més tard, l’alcaldessa detallava la seva intenció de fer compatible el manteniment de l’espai amb les obres del calaix de les vies de Sants.

2. Tramvia

El PSC defensa una consulta que el govern no veu necessària

L’enllaç per la Diagonal és un dels hits del programa electoral de BComú. I els membres de l’equip de Colau han repetit que no veuen necessària una consulta perquè va quedar avalat amb el seu triomf electoral. El PSC, però, defensa -com la CUP- una consulta que per a molts pot suposar obrir la caixa dels trons del referèndum que va dinamitar Hereu. El preacord de govern només compromet a “treballar per la connexió del tramvia per la Diagonal”.

3. Prostitució voluntària

Els socialistes no es plantegen el marc normatiu que vol BComú

Tema espinós i sobre el qual, segons el cartipàs, el PSC tindrà poc poder de decisió. BComú defensa la via de la regulació de la prostitució voluntària -no és competència municipal, però són partidaris d’un marc normatiu que, per exemple, elimini les multes a les prostitutes-, mentre que Collboni en vol l’abolició.

4. Ordenança de civisme

Les multes a prostitutes i contra els vulnerables, sota la lupa

Una de les coses que va deixar clares Colau en accedir a l’alcaldia és que vol revisar les multes de l’ordenança de civisme i canviar les que “criminalitzen” els més vulnerables. Aquesta norma la van aprovar, a les acaballes del 2005, el PSC, CiU i ERC. BComú també recela de sancionar els nens per jugar a pilota al carrer.

5. Ronda de Dalt

Un conflicte fins ara silenciat

que ha marcat els últims dies

El PSC ja va pactar amb CiU el macroprojecte de cobertura de la ronda de Dalt a Horta -pressupostat en 400 milions- que ara Colau vol modificar. Els socialistes també han pressionat perquè el pressupost del 2016 inclogués una partida per a la cobertura. Finalment, 15 milions. L’anunci de BComú que vol fer més modest el projecte ha agafat les negociacions de govern a la recta final i, fins ara, ningú no hi ha fet sang.

6. ‘Top manta’

Els socialistes han fet pressió per impulsar accions concretes

Dins de l’àrea de Comerç, que ara assumiran els socialistes, hi ha el conflicte amb els venedors del top manta, que té, també, un vessant social i policial. Els socialistes han sigut crítics amb la manca de concrecions del govern i amb els resultats que va donar la taula d’abordatge del fenomen. Són partidaris d’aplicar l’ordenança de civisme.

7. Moratòria hotelera

El PSC vol una regulació en funció dels barris

Els socialistes, en plena negociació de govern, ja van donar un “vot de confianaça” a Colau en el pla per als pisos turístics, però han sigut, des del primer dia, molt crítics amb la moratòria hotelera. Demanen que la regulació es faci en funció de les zones. I s’han compromès a “analitzar la lletra petita” del pla de regulació que està pendent d’aprovar-se.

8. Guàrdia Urbana

Les funcions dels antidisturbis,

a l’ull de l’huracà

En plena negociació pressupostària de BComú i la CUP, les unitats d’antidisturbis de la Guàrdia Urbana han tornat al focus mediàtic. El govern s’ha compromès a presentar aquest mes el pla director del cos, que inclourà l’eliminació de les funcions d’antiavalots. L’oposició insta els socialistes a pronunciar-se sobre això i els de Collboni volen que BComú busqui consensos. L’àrea de Seguretat, però, es manté sota la batuta directa de l’alcaldessa.

9. Jocs d’Hivern

El govern de Colau els va descartar d’entrada

No prendre decisions precipitades. Va ser una de les primeres crítiques del PSC al govern de Colau quan va anunciar el no als Jocs d’Hivern. Els socialistes van defensar la creació d’una comissió per estudiar-los i ara el govern no descarta una consulta. L’alcalde Hereu va ser l’impulsor de la candidatura.

10. Nomenclàtor

El PSC vol un espai per a Joan Carles I a la ciutat

Els canvis al nomenclàtor que està impulsant l’Ajuntament tampoc són del gust del PSC. L’anunci, per exemple, de recuperar el nom de Cinc d’Oros per a la plaça Joan Carles I va posar els socialistes en alerta. Demanen que el rei emèrit tingui un espai a la ciutat. El PSC, de fet, s’ha abstingut en les votacions per eliminar noms monàrquics.

stats