Colau envia una carta als alcaldes europeus en què denuncia la repressió del govern espanyol

L'alcaldessa publica un article al 'Guardian' per demanar mediació a la Comunitat Europea

"Com a alcaldessa de Barcelona t'escric per transmetre't la meva preocupació davant la gravetat
de la situació que estem vivint a Catalunya, i on es troben en risc els drets i les llibertats fonamentals". Així comença la carta que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha adreçat als alcaldes de les capitals dels països de la Unió Europea. Colau, d'altra banda, també ha publicat un article d'opinió al diari anglès 'The Guardian' per demanar a Europa que ajudi "els governs espanyol i català a trobar una sortida negociada al referèndum". L'alcaldessa assegura que Europa no pot restar al marge del conflicte perquè s'estan posant en risc els drets fonamentals.

En la carta enviada als seus homòlegs europeus, l'alcaldessa de Barcelona explica que a la capital catalana hi estan passant ara mateix "fets greus" que no tenen precedents en democràcia, com la detenció en massa d'alcaldes o el tancament de webs d'entitats, entre d'altres. Cap d'aquestes mesures, apunta Colau, no contribuirà a solucionar el conflicte, que només es pot resoldre per "vies polítiques". Segons Colau, de fet, mesures com l'arribada massiva de policies espanyols només farà créixer la tensió.

Colau, que assegura en l'escrit que ella ni és independentista ni ha avalat la via unilateral del Govern, està "alarmada" per la resposta repressiva de l'Estat. Denuncia, en aquest sentit, que el procés català ja no es pot considerar un simple afer intern i s'ha d'abordar des d'una dimensió europea. "Europa no es pot desentendre d'una amenaça als drets i les llibertats fonamentals; la protecció i la defensa constitueixen la principal raó de ser del projecte europeu", argumenta Colau. I, per això, diu que demanarà a la Comissió Europea que obri un espai de mediació entre els governs català i espanyol. 

"Demanem una solució dialogada"

A l'article al 'Guardian', que es titula "Europa ha de protegir els drets i llibertats dels catalans", Colau diu, en la mateixa línia que en la carta: "No som només davant d'una disputa institucional sinó davant d'un conflicte social i polític que cal resoldre per vies polítiques". 

"Hi ha molts no separatistes com nosaltres que, tot i ser crítics amb la via unilateral posada en marxa pel govern català, demanem una solució negociada tal com pensen el 82% dels catalans partidaris d'un referèndum acordat, com el que es va fer a Escòcia", diu l'alcaldessa. Colau fa la mateixa crida a la Comissió Europea perquè obri un "espai de mediació entre els governs espanyol i català per tal de trobar una solució democràtica i negociada al conflicte".

La Comissió Europea ha respost a la petició de l'alcaldessa de Barcelona en roda de premsa aquest dijous a preguntes dels periodistes. La resposta ha sigut la mateixa que donen les institucions europees sempre que els demanen sobre Catalunya: "Respectem l’ordre jurídic constitucional d’Espanya i no tenim cap altre comentari a fer". 

En l'article publicat al rotatiu anglès, Colau acaba dient: "Barcelona és una ciutat de pau, que estima el diàleg i té una forta vocació cosmopolita i pro europea, i és per això que la majoria de la població vol votar. No vol un xoc de conseqüències imprevisibles. Estic segura que tampoc ho volen la majoria dels nostres socis europeus".

Més continguts de