BARCELONA

Colau aplana el terreny per al pacte amb el PSC

L’alcaldessa fa una última crida a ERC a sumar-se al govern abans de presentar l’acord amb els socialistes

El pacte de govern entre Barcelona en Comú i el PSC és, des de fa setmanes, un secret de domini públic entre les parets de l’Ajuntament que espera data per fer-se públic. Però en política, les coses no només s’han de fer, sinó que s’han de saber explicar. I el ple de dijous, en què l’equip de l’alcaldessa, Ada Colau, va aconseguir aprovar la gran modificació pressupostària de 275 milions, ja va posar de manifest que la més que possible aliança amb els socialistes serà un tema espinós i que els grups de l’oposició estan disposats a fer-hi sang. Amb aquest escenari, Colau va aprofitar ahir una compareixença de premsa que havia de servir per celebrar l’aprovació pressupostària per tornar a posar les cartes sobre la taula i fer una última crida a ERC -i també a la CUP- perquè se sumin a l’aliança ja teixida amb els socialistes i bastir així un front ampli d’esquerres que respongui a la voluntat de canvi expressada a les urnes. “Un canvi de model de ciutat”, en paraules de l’alcaldessa.

“Volem que ERC entri al govern i farem tot el possible per aconseguir-ho”, remarcava ahir l’alcaldessa, després de deixar clar que, ara sí, tancar el pacte per garantir-se la governabilitat és la principal prioritat del seu equip. La seva crida, però, va caure en un sac foradat tant en el cas de la CUP -com era previsible- com en el dels republicans.

ERC insisteix a llançar el seu propi ultimàtum a l’alcaldessa i a fer-la triar entre un govern amb republicans i cupaires -el govern de la nova política, segons els republicans- o seguir tirant endavant el pacte que ja té cuinat amb els socialistes. “Triar entre la vella política i la nova política”, repeteix el cap de files d’ERC, Alfred Bosch, que desafia l’alcaldessa a escollir entre “el somni republicà” o aquells que han “manat sempre” a la ciutat.

Tot i que la CUP ja va respondre públicament a ERC que no tenia cap intenció d’entrar al govern de la ciutat, Bosch veu marge per a l’entesa i insisteix que el que no faran és rendir-se abans d’haver-ho intentat. I, per això, quan el pacte amb els socialistes ja sembla irreversible, demana a Colau que ho intenti i que reuneixi les diferents parts implicades en aquest tripartit per desencallar la situació.

I l’alcaldessa, que ahir per primer cop admetia que les converses per formar govern amb els socialistes estan avançades, responia que la proposta d’ERC és “inviable”. D’entrada, perquè la CUP ja ha deixat clar en reiterades ocasions que no té cap intenció d’entrar en un govern en minoria. Tampoc en el que hipotèticament podrien formar els cupaires amb Barcelona en Comú i ERC. I, en segon lloc, perquè la idea dels republicans necessitaria el suport extern de partits com CiU per garantir la governabilitat i, segons Colau, això tampoc està ara mateix en els plans dels convergents i, a més, els models de ciutat de CiU i BComú estan tan allunyats que impedeixen l’aliança.

Per això ahir l’alcaldessa insistia a fer una crida perquè ERC canviï d’estratègia i no veti un govern amb el PSC. Sobre els recels que li va verbalitzar Bosch en el plenari, quan li va tirar en cara que, després d’haver promès el canvi, estigués a punt de pactar amb qui va governar durant 32 anys, Colau va defensar que ara la situació és diferent perquè qui lidera el govern és BComú i no renunciaran al canvi.

Vist l’enrocament de les posicions, tot sembla indicar que el pacte de govern amb els socialistes es pot anunciar en qualsevol moment. De fet, ahir, quan Colau va explicar en quin punt estan les converses, ja va deixar clar que el PSC ha sigut l’únic grup que ha mostrat predisposició a negociar i amb qui ja han avançat les converses, mentre que els republicans van demanar posar el focus primer en l’acord pressupostari i després van llançar una proposta impossible als ulls del govern.

“No podem escollir”

La CUP, al seu torn, ha deixat clar en tot moment a l’alcaldessa que no juga cartes en aquesta mà. Per això, Colau, que ahir va agrair el suport dels tres grups d’esquerres per segellar l’acord pressupostari, va centrar els esforços a seduir ERC. Un ultimàtum que els republicans es van encarregar de rebutjar sense matisos. Per a ells, si l’equació suma, el PSC queda invalidat, mentre que el govern no vol descartar cap dels grups d’esquerres. “No podem escollir entre una o les altres”, va insistir l’alcaldessa, que va reiterar, de la mateixa manera, que mantindran la porta oberta a la CUP per si reconsidera el seu posicionament.

Les forces no incloses en aquesta hipotètica aliança d’esquerres van coincidir ahir a fer mofa de l’última crida de Colau. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, va acusar l’alcaldessa d’haver oblidat les crítiques que va fer al PSC durant la campanya, quan assegurava que els socialistes són “responsables del genocidi financer” i va demanar que després del “sainet” dels pressupostos no s’obri ara el del pacte de govern.

En una línia similar, Ciutadans va recordar el clima de crispació que va regnar en el plenari de dijous, amb paraules dures tant de la CUP com d’ERC al govern, i va mostrar recel sobre el fet que aquest sigui el millor ambient per segellar una gran entesa. I el PP, al seu torn, va acusar l’alcaldessa de buscar un govern tripartit “escorat a l’esquerra extrema i a l’independentisme”.