Colau demana per carta a Rajoy poder acollir 100 refugiats d'Atenes

L'alcaldessa apel·la a "raons humanitàries i de salvaguarda dels drets humans" per poder oferir l'asil de forma legal

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apel·lat directament a "raons humanitàries i de salvaguarda dels drets humans" per poder acollir un centenar de persones refugiades que es troben actualment a Atenes, i ho ha fet amb una carta que ha escrit al president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, perquè és l'Estat qui té la competència per atorgar el dret d'asil.

Llegeix aquí la carta d'Ada Colau a Mariano RajoyLa carta s'ha donat a conèixer després que Colau s'hagi reunit aquest dimecres amb l'alcalde d'Atenes, Giorgos Kaminis, amb qui ha signat un acord per dur a terme una prova pilot que permeti l'acollida d'aquestes 100 persones que es troben actualment a la capital grega.

En la carta, l'alcaldessa recorda a Rajoy que l'Estat es va comprometre a acollir més de 17.000 refugiats en el marc de la redistribució pactada amb la Unió Europea, un compromís que ha quedat en paper mullat. L'Estat, però, sí que ha rebut durant l'últim any prop de 13.000 sol·licituds d'asil, de les quals 2.000 es van registrar a Catalunya. "La xifra de persones acollides ha estat ínfima, mentre que la situació d'aquestes persones continua sent extremament dramàtica", escriu Colau, que ahir també va signar un acord de col·laboració tècnica amb els alcaldes de Lesbos i Lampedusa.

"Les ciutats volem fer més [...] És el clam de la nostra ciutadania, i així ho farem", afegeix l'alcaldessa en la línia del  projecte 'Barcelona, ciutat refugi', que fa mesos que s'està desplegant. De fet, ha sigut la lentitud burocràtica i la manca de resposta a escala europea el que ha retardat una acollida que al mes de setembre passat es pensava que seria immediata.

L'alcalde d'Atenes ha assegurat que l'acord és " importantíssim i molt simbòlic", subratllant el contrast entre la política dels estats i de les ciutats, tot recordant que per Atenes han passat el 80% de les 900.000 persones refugiades que es calcula que han arribat durant l'últim any a Grècia.

A més a més, i a l'estil del que ja succeeix a Madrid, l'Ajuntament ha anunciat que a la façana de l'edifici hi onejarà des d'aquest dimecres i durant uns dies un cartell amb el lema ' Refugees welcome', per fer palès el suport del consistori als refugiats i per interpel·lar la Unió Europea davant la cimera que tindrà lloc demà.