Colau indulta (políticament) Garganté

El jutge manté que al regidor de la CUP se l'ha de jutjar només per un delicte de coaccions lleus

Front comú de les forces d'esquerres de l'Ajuntament de Barcelona per evitar l'estirada d'orelles política al regidor de la CUP Josep Garganté, acusat de presumptes coaccions a un metge perquè modifiqués l'informe sobre un manter ferit. El vot de Barcelona en Comú ha estat clau perquè la proposta de reprovació que portava CiU a la comissió municipal de Presidència no tirés endavant i, per tant, per donar l'indult polític al regidor a l'espera de la sentència. La votació arriba en un moment delicat per als interessos del govern, en la recta final de la negociació del pressupost, ja que per aprovar-lo necessita de la complicitat de la CUP. I, de moment, no el té garantit. Aquest dimecres BComú, ERC i la CUP han votat en contra de la reprovació de Garganté i el PSC s'ha abstingut, de manera que el bloc de CiU, Ciutadans i PP no ha tingut prou força com per tirar endavant el càstig polític al regidor cupaire. El que sí que ha prosperat amb el vot de tots els grups menys la pròpia CUP és la proposició de suport al cos de la Guàrdia Urbana que ha presentat el PSC.

El serial Garganté ha escrit avui un nou capítol. Després de la  comissió extraordinària que es va celebrar divendres per abordar la polèmica, avui, en comissió ordinària, els grups han repetit els posicionaments. "El dia de la marmota", en paraules del portaveu d'ERC, Jordi Coronas. En nom del govern, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha reiterat que el cas segueix el procediment judicial i que es volen evitar "judicis paral·lels". Pisarello ha insistit, com ja va fer divendres, que el consistori no es personarà en el cas perquè l'Ajuntament no és part perjudicada.El futur soci de govern de BComú, el PSC, ha defensat la seva abstenció pel fet de no estar ni a favor ni en contra de la reprovació i ha centrat la seva intervenció en la defensa de l'honorabilitat de la Guàrdia Urbana.

El màxim afectat, Josep Garganté, ha reiterat el seu relat dels fets emfatitzant en el fet que el manter va assegurar que se l'havia visitat amb presència del metge i que el metge no va negar aquest punt en cap moment. També s'ha referit a les paraules del Síndic defensant que els pacients tenen dret a privacitat amb el metge i ha acabat, provocador, la seva intervenció: "La vostra reprovació és un orgull per nosaltres. Vol dir que anem pel bon camí". La CUP ha argumentat el vot contrari a la proposició de defensa de la policia municipal per evitar generalitzacions  després de citar una llista de casos obscurs com el que recollia el documental 'Ciutat morta' o casos de tortures denunciats. Han apuntat que no volen "ser còmplices dels silencis".

Tant CiU com PP i Ciutadans han coincidit a remarcar el paper de l'alcaldessa, màxima responsable de l'àrea de seguretat, i a acusar-la de "no donar la cara", en paraules del portaveu de CiU, que ha ironitzat que el consistori acabarà lliurant a Garganté la Medalla d'Orde la ciutat. El PP ha acusat BComú i la CUP d'haver competit en el desprestigi de la polia municipal. Ciutadans, al seu torn, ha defensat la reprovació i ha desitjat que el jutge inhabiliti Garganté. El regidor Paco Sierra ha recordat, a més, que Garganté ja va ser reprovat per la junta de portaveus després d'interrompre un ple llançant rèpliques de bitllets de 500 euros per protestar contra els Jocs d'Hivern.

La reprovació no ha prosperat per la mínima. Només un vot ha separat el bloc del 'sí' (18 vots) del del 'no' (19 vots).

Coaccions lleus

El jutge no ha atès la petició de la fiscalia que demanava que a Garaganté també se l'investigués per falsedat en document oficial. El magistrat argumenta en el seu escrit que aquest delicte no té sentit perquè el metge "no va acabar canviat el seu informe", tot i les presumptes coaccions del regidor de la CUP. 

També rebutja el recurs de Garaganté al·legant que "les proves s'hauran d'analitzar al judici" per veure si realment van existir les coaccions.

El magistrat no fixa la data pel judici perquè les parts encara poden recórrer a l'Audiència de Barcelona.