Colau precinta les obres dels ‘pisos rusc’ per “infrahabitatge”

Els propietaris havien incomplert l'ordre de cessament dels treballs 

Primer els van advertir que construir 'pisos rusc', de 2,6 metres quadrats, era il·legal perquè no complia els mínims d’habitabilitat. Després van emetre una ordre de tancament de les obres que l’empresa va desafiar assegurant que només es faria una exposició dels micropisos. Avui, finalment, l’Ajuntament de Barcelona ha passat a l’acció precintant, amb l’ajut d’agents de la Guàrdia Urbana, les obres del carrer de la Constitució, al barri de la Bordeta, on es construïen els anomenats 'pisos rusc', de 2,6 metres quadrats.

El consistori considera “infrahabitatge” aquesta proposta i el jutjat contenciós administratiu número 7 de Barcelona n'ha autoritzat el precintament. “Si escau, es procedirà a retirar la maquinària i el material d’obra, així com a tallar els serveis d’aigua, gas i electricitat”, ha dit l’administració local en un comunicat. El precintament s'ha dut a terme després que l’Ajuntament constatés l’incompliment de l’ordre de cessament de les obres, notificat el 21 de setembre i el 29 d’octubre. “L’Ajuntament de Barcelona es referma en la il·legalitat d’aquesta tipologia d’infrahabitatge, ja que els inspectors han reconegut que els promotors estan desenvolupant petits habitacles residencials que no complirien de cap de les maneres la legislació vigent en matèria d’habitatge”, ha explicat en nota oficial el consistori.

Segons l’expedient de la intervenció, els funcionaris hi han accedit a les 15.15 h i han procedit al tancament després de comprovar que no hi havia ningú a dins. Al responsable de l’empresa li ha sonat l’avís de l’alarma i se l'ha informat del tancament. “Se l’adverteix que les obres resten suspeses i que el trencament de precinte es pot considerar un delicte de desobediència”, adverteix l’acta. Els impulsors del projecte, Haibu 4.0, han reaccionat indignats amb l’Ajuntament, han qualificat el tancament de “caça de bruixes” i han arribat a qüestionar si els tancaments “voregen la prevaricació”, tot i les ordres judicials emeses. Quan, a principis de setembre, l’empresa va començar a divulgar les seves maquetes, l’equip de Colau va advertir que els petits habitacles no tenien el mínim de cinc metres quadrats que preveu la llei del dret a l’habitatge per ser considerats habitació. Des de llavors, el conflicte ha anat en augment.

Els 'pisos rusc' desafien l'ordre de precintament