DRETS HUMANS

Colau també pressiona el Parlament perquè es tanqui el CIE

L’alcaldessa participa en una de les protestes més massives de rebuig al centre

Pocs dies abans que el Parlament de Catalunya debati si dóna suport al tancament del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, més d’un miler de persones es van concentrar ahir davant del CIE per pressionar la cambra catalana perquè es posicioni a favor de la mesura. L’últim any s’han dut a terme diverses mobilitzacions de rebuig al centre, però aquesta va rebre per primer cop el suport de l’Ajuntament de Barcelona. La responsable de posar-se al costat dels manifestants va ser la mateixa alcaldessa, Ada Colau, que va denunciar que el CIE “vulnera els drets fonamentals” i va avançar que des del govern municipal exigiran al govern espanyol que es tanqui. “Volem que Barcelona estigui lliure de CIE”, va insistir. Fins que això no passi, però, Colau es va comprometre a fer “tot el que estigui a l’abast” de l’Ajuntament per ajudar les famílies afectades. “No hi pot haver ciutadans de primera i de segona, els drets humans han d’estar per davant de tot i això avui al CIE no s’està produint”, va afegir. En la manifestació també hi van participar membres d’altres partits polítics, com Oriol Amorós, d’ERC, Sara Vilà, d’ICV-EUiA, i Isabel Vallet, de la CUP.

La concentració, que va coincidir amb la celebració del Dia Mundial dels Refugiats, va començar passades les sis de la tarda. Els manifestants van fer un recorregut de 400 metres abans d’arribar a les portes del centre, on hi havia un fort desplegament policial. Al capdavant hi havia representants de la plataforma Tanquem els CIEs -formada per entitats com SOS Racisme, Migra Studium i la plataforma Stop Mare Mortum- amb pancartes on es podia llegir “No més CIEs, prou camps de concentració”, “Papers per a tothom” i “Tancarem el CIE de Barcelona”.

El centre que vulnera els drets

En l’acte es va llegir un manifest en què es recordava que la concentració es feia vuit mesos després de la cadena humana que va encerclar el CIE per demanar que es tanqués. Alhora, es va insistir que la lluita que s’ha dut a terme els últims anys ha permès “trencar el silenci” i denunciar la vulneració de drets i la “impunitat”. “El sentit comú s’ha anat imposant a la por, l’egoisme i la xenofòbia: avui podem afirmar que la societat civil i la ciutadana volen acabar amb els CIE”, deixava clar el document.

Els impulsors de la campanya van destacar que per primera vegada en la història s’ha creat un grup parlamentari, en el marc de la comissió de justícia i drets humans, que ha abordat aquesta qüestió i van assegurar que totes les veus han coincidit que el CIE “és una institució que de per si vulnera els drets humans i cal que el Parlament es comprometi a tancar-lo”.

El manifest, a més, va recordar que es tracta de centres que no garanteixen la seguretat ni els drets de les persones retingudes -“que no han comès cap delicte”-, que es donen “situacions d’abusos i agressions” comesos per policies, que no disposa d’instruments necessaris per garantir els drets fonamentals dels retinguts, que no garanteix la comunicació amb les famílies i “sense mecanismes de transparència ni de rendició de comptes a la societat”.

La mobilització, que es va allargar dues hores, va estar marcada pel to lúdic que van posar les actuacions de diversos grups musicals i de dansa. L’últim parlament el va fer la portaveu de Tanquem els CIEs, Mercè Duch, que va exigir als grups parlamentaris que encara no s’han posicionat sobre el futur del centre -el PSC i CiU- que ho facin. El 2 de juliol està previst que s’aprovin les conclusions del grup de treball de revisió del model d’aquests centres i durant el mes que ve es debatrà el posicionament del Parlament de Catalunya respecte al CIE. De moment els impulsors de la campanya ja han arrencat els vots a favor de la CUP, ICV-EUiA i ERC. La decisió del PSC i CiU serà, però, decisiva perquè la Cambra catalana es decanti en un sentit o en un altre.

Més continguts de