Colau es queda sola i retira les ordenances fiscals

L'ampliació dels pressupostos sí que tira endavant gràcies als vots favorables de BComú, ERC, PSC i la CUP

Nou revés de l’oposició al govern de Colau a l’Ajuntament de Barcelona. Després d’una negociació in extremis que va durar fins a primera hora del matí d’ahir, BComú va veure’s forçada a retirar les ordenances fiscals de l’ordre del dia del ple per evitar que quedessin bloquejades. Els socis habituals de Colau -ERC i PSC- es van situar més a l’esquerra que el mateix govern denunciant el caràcter “continuista” de les ordenances i van instar-lo a continuar negociant si volia el seu suport.

Dijous a la tarda els socialistes ja van anunciar que hi votarien en contra, mentre que ERC va assegurar que s’abstindria si no rebia una proposta d’última hora. Aquests anuncis van encendre totes les alarmes als membres del govern, que van veure que si no retiraven el punt de l’ordre del dia del ple de divendres es trobarien sols i sense ordenances. CiU, PSC i PP hi votarien en contra, ERC s’abstindria, mentre que C’s i la CUP es reservaven el sentit del vot fins que se celebrés el ple.

Per evitar aquesta derrota, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va explicar que durant les dues pròximes setmanes es tornarà a obrir el període de negociació amb els altres partits per incorporar les seves propostes. Serà llavors -si el govern aconsegueix reunir els suports necessaris- quan es convocarà un ple extraordinari per aprovar-les. Es tractaria del quart ple extraordinari al qual s’enfrontaria el govern en quatre mesos d’alcaldia.

Dues setmanes de negociació

L’escenari de la pròrroga d’ordenances fiscals ja el va viure amb anterioritat el govern en minoria de Trias l’any 2013, quan no va aconseguir el suport dels grups per tirar endavant la seva proposta. BComú intenta evitar aquesta situació i provarà d’arribar a nous acords amb les altres forces en les pròximes dues setmanes. “Serà l’ocasió per demostrar si l’oposició hi estava en contra realment per la falta de temps i de diàleg”, va apuntar Pisarello.

Les ordenances de BComú preveien congelar l’IBI el 2016 i crear una nova taxa per la grua, entre altres mesures. “Sabem que la política té part d’escenificació teatral. Hi ha hagut moltes converses, hi havia voluntat d’incorporar noves propostes, però estem en context electoral, i hi ha partits que han d’escenificar coses de certa manera”, va apuntar, visiblement molest, Pisarello. Al seu torn, el líder d’ERC, Alfred Bosch, va expressar que “sempre cal mantenir l’esperança de l’acord”; mentre que el líder del PSC, Jaume Collboni, va afegir que arribar a un pacte “depèn del govern”.

Els altres partits de l’oposició no van deixar passar l’ocasió per sucar-hi pa, i van retreure al govern una vegada més la “falta de diàleg” i van qualificar la retirada de les ordenances de “derrota”. La regidora de CiU i tinent d’alcalde del govern de Trias, Sònia Recasens, es va mostrar expectant sobre com evolucionarà aquest tema en les pròximes setmanes; mentre que la líder de C’s, Carina Mejías, va titllar la jugada del govern de “fracàs”. El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, amb un dels seus habituals jocs de paraules, va parlar d’“ordenances Colau-Convergència” perquè, segons ell, eren “continuistes”.

Però on sí que el govern va aconseguir sumar acords va ser amb l’ampliació pressupostària de 101,6 milions d’euros del superàvit. Setmanes abans, Colau ja havia pactat amb ERC un paquet de 22 projectes, i dies abans 11 milions d’inversions amb el PSC. No obstant, perquè l’ampliació pogués prosperar necessitaven l’abstenció o el vot favorable de la CUP, que fins al moment de la votació no va revelar quin seria. Finalment, els cupaires -i mantenint la tensió fins al final- van donar suport a la mesura per “garantir que els recursos beneficiïn la ciutadania”, però criticant que el govern hagi comptat amb “poca participació” per tirar-ho endavant. El ple d’ahir també va servir per visualitzar per enèsima vegada el rebuig de l’oposició a la moratòria hotelera. Amb els vots de CiU, Ciutadans, ERC i PSC, l’abstenció del PP i el rebuig de BComú i de la CUP, es va aprovar una proposició de C’s que reclamava un aixecament de la suspensió a les zones que no estiguin saturades.

Aprovades a Lleida per CUP i C’s

També va ficar el nas a la jornada el Consorci de la Zona Franca, que va servir perquè els grups fessin pinya per recordar la importància de l’autonomia local. Es va rebutjar amb majoria absoluta la inclusió dels pressupostos del Consorci de la Zona Franca en els pressupostos generals de l’Estat sense l’aprovació del seu òrgan de govern. L’alcaldessa va informar que s’ha comunicat per carta amb el vicepresident del Consorci, Jordi Cornet, i va afegir que han acordat una “reunió urgent” per tractar la qüestió.

Qui sí que va aconseguir aprovar les ordenances fiscals ahir va ser el govern de Lleida gràcies al suport del sorprenent tàndem C’s-CUP. Tots dos hi van votar a favor.