BARCELONA
Societat 09/05/2018

Colau reduirà el nombre d’estàtues humanes a la Rambla

La nova regulació prohibeix als artistes posar imatges de monedes o bitllets al pot on recullen diners

Maria Ortega
3 min
Una de les estàtues de la part baixa de la Rambla.

Barcelona“He marxat uns mesos perquè necessitava desintoxicar-me de la Rambla”. Josep Paradela feia de Dalí a la part baixa de la Rambla de Barcelona, on, després de la regulació de les estàtues humanes que es va fer el 2012, durant el govern de Xavier Trias, es van traslladar tots aquests artistes. Però des de l’estiu ha deixat el seu lloc lliure “per agafar aire”, tot i que té clar que hi tornarà. I el seu cas no és excepcional. Per això l’equip d’Ada Colau ha decidit ara reduir el nombre d’estàtues humanes autoritzades a la Rambla: amb la nova regulació, que s’està a punt d’aprovar, passarà de 30 a 24. Se situaran en 12 punts i es repartiran entre torn de matí i de tarda. I continuaran a la part baixa de la Rambla, a Santa Mònica.

L’Ajuntament va decidir, el mandat passat, posar ordre a l’activitat de les estàtues i organitzar una mena de càsting per seleccionar-ne un màxim de 30, que haurien de pagar una taxa per ocupar l’espai públic i ubicar-se totes juntes. Ara el govern de Colau enllesteix una nova regulació que, de fet, ja s’ha presentat en un decret d’alcaldia i està pendent de les al·legacions abans d’aprovar-se definitivament. Segons fonts municipals, la normativa és fruit de la feina feta amb els representants de les estàtues -tot i que, des de l’oposició, Ciutadans lamentava ahir que s’ha fet “sense comptar” ni amb els afectats ni amb els grups polítics.

Per poder exercir l’activitat, aquests artistes hauran de tenir la llicència que els acredita com a “estàtua humana o vivent”. La nova regulació recull, també, la manera com es faran les inspeccions per garantir que tots els artistes compleixen les normes i les possibles sancions. La regulació mantindrà l’obligació de les estàtues seleccionades de pagar una taxa per l’ocupació que fan de l’espai públic -la que s’aplica, d’uns 190 euros anuals, es basa en els mateixos criteris que la de la venda ambulant- i de superar el procés de valoració. El concurs per seleccionar-les es farà, periòdicament, cada tres anys. El consistori apunta que, a petició dels artistes, es permetran fins a tres propostes de vestuari que es podran exhibir de forma alterna, i que les estàtues podran introduir innovacions en els personatges si es comuniquen abans i no modifiquen excessivament l’original. Queda prohibit que aquests artistes pressionin els vianants perquè els donin diners. Un dels punts polèmics, de fet, és que aquests artistes no podran col·locar imatges de monedes i bitllets al pot on recullen diners. Sí que podran col·locar un cartell col·lectiu d'agraïment als vianants per la seva "col·laboració amb la cultura i l'art de carrer" que no faci cap referència a possibles aportacions econòmiques. Les estàtues no podran tampoc acompanyar-se d' animals.

També hi ha canvis pel que fa a l'horari. N'hi haurà un d'estiu, que serà més llarg -fins a les 23 hores-i un d'hiven, que se centrarà en les hores de llum i acabarà a les sis de la tarda. Alguns dels comportaments que s'estipula que comportaran la pèrdua del lloc són la cessió unilateral de la llicència o l'exhibició d'un personatge que no és l'acordat.

El grup municipal de Cs, després d’haver-se reunit amb representants de les estàtues, va criticar ahir que el govern municipal hagués pres les decisions “sense comptar” amb els afectats: “Els han tractat com autèntiques estàtues”.

stats