Colau se salva pels pèls de la reprovació pel 'top manta'

ERC i la CUP salven 'in extremis' l'alcaldessa de la garrotada de l'oposició per la seva gestió del conflicte

Pels pèls i gràcies al suport d'ultimíssima hora d'ERC. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha esquivat aquest dimecres la garrotada de l'oposició per la seva gestió del 'top manta'. La votació, que ha tingut lloc a la comissió municipal de Presidència a proposta de CiU, ha acabat, de fet, en empat: 18 vots a favor de la reprovació i 18 en contra, i el que ha acabat decidint ha estat el vot de qualitat de l'alcaldessa –delegat, en aquest cas, en el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello–. El que ha indultat el govern, però, ha estat la posició d'ERC, que, finalment s'ha abstingut, i que juntament amb el vot en contra de la  CUP -que s'ha debatut intensament entre el 'no' i l'abstenció- , ha permès al govern salvar els mobles. La decisió l'ha verbalitzat a l'últim sospir del torn de paraula el portaveu republicà, Jordi Coronas, que ha amenaçat el govern de donar suport a la patacada si no admetia errors en la manera com ha comandat aquest conflicte i es comprometia a impulsar ja solucions de caire social.

Pisarello ha resolt la situació assegurant que sempre se'n cometen, d'erros. I Coronas, que va presidir la taula de ciutat creada per abordar el 'top manta' i que ha acusat el govern d'anar molt tard en l'aplicació de les solucions pactades en aquest espai, ha acabat donant per bona la resposta del govern. Des des bloc més crític –format per CiU, PP i Ciutadans–  s'ha acusat l'equip de Colau d'haver propiciat un efecte crida de manters. Una acusació a la qual, de fet, també s'ha sumat ERC. "Ara ja hi ha més de mil manters als carrers de la ciutat, s'hauria d'haver actuat fa quatre mesos, quan es van presentar les conclusions de la taula", ha lamentat Coronas.

En nom de CiU, Joaquim Forn ha remarcat, en aquest sentit, que al  mes de novembre es calculava que hi havia entre 400 i 500 venedors ambulants il·legals i que a dia d'avui ja n'hi ha més de mil. Ha acusat el govern de no haver fet res per evitar aquesta situació i d'haver-se limitat a anunciar "mesures cosmètiques" i ha recordat que ahir, en la reunió entre diferents administracions afectades que va capitanejar el Síndic, el subdelegat del govern espanyol a Barcelona, Emilio Ablanedo, va lamentar que entre el gener i el maig del 2015 –amb CiU al govern– es van fer 34 operacions policials conjuntes i, des de llavors –amb Colau com a alcaldessa–, se n'han fet només dues. Ciutadans i PP s'han sumat a les crítiques per l"l'efecte crida" provocat i per les ordres "contradictòries" que s'han donat a la Guàrdia Urbana.

Pisarello ha respost a l'atac. I ha recordat que ahir, en aquesta reunió, l'alcaldessa convergent de Roses va dir que, tot i que ho havien intentat tot, el nombre de venedors no ha deixat de créixer . El govern, tant per part de Barcelona en Comú com del PSC, ha reiterat la voluntat d'afrontar la problemàtica de manera transversal.

La CUP, al seu torn, ha criticat també el govern, però des de l'altre costat. L'acusa de no haver deixat de fer passos a la dreta. El regidor Josep Garganté ha titllat de "nefasta" la política que ha fet l'equip de Colau però s'ha oposat a la reprovació en considerar que només atia el conflicte i busca la confrontació. Fonts cupaires admeten que s'ha valorat l'abstenció com a opció, però que, tenint en compte sobretot els manters, s'ha optat per votar en contra de la reprovació. Fets com el vídeo que CiU va difondre ahir en contra del 'top manta' i que la CUP titlla de "racista" han contribuït a aquest posicionament final.