SANITAT
Societat 29/06/2012

Col·lapse a les farmàcies a dos dies del nou copagament

La caiguda del sistema informàtic de les farmàcies va impedir ahir dispensar medicaments durant el matí. Amb aquest precedent, el Col·legi de Farmacèutics veu "inviable" aplicar el dia 1 el copagament.

Lara Bonilla
3 min
Els farmacèutics van agrair "la paciència" i "la comprensió" dels ciutadans davant els problemes informàtics dels últims dies.

BARCELONA."Col·lapse", "desastre", "caos". Així descrivien els farmacèutics la jornada d'ahir a les farmàcies catalanes després que el sistema informàtic que gestiona les receptes electròniques hagués caigut durant tot el matí. A la tarda encara funcionava a baix rendiment. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va explicar que s'havia detectat "un problema greu a la base de dades" que s'utilitza per dispensar els medicaments.

"No podíem vendre els fàrmacs i hem hagut de dir als clients que ens deixessin les receptes per entrar-les després al sistema", explicava el farmacèutic, Jordi Fàbregas. A la farmàcia Rodríguez Alsina de Barcelona havien de dir als clients que "tornessin l'endemà". "El sistema no reconeixia les exempcions i al migdia s'ha col·lapsat. Ha estat caòtic. Sort que els clients són comprensius", reconeixia la farmacèutica Magda Español.

Davant d'aquesta situació, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va aconsellar als ciutadans no anar ahir a les farmàcies "si no era urgent". A la farmàcia Gras, explicaven: "Hi ha hagut clients que han hagut de marxar sense els seus medicaments; a la majoria, però, no els corria pressa perquè molts ja es van endur el fàrmac la setmana passada per estalviar-se l'euro".

Des que dissabte es va actualitzar el sistema informàtic per incloure el cobrament de l'euro per recepta, el programa ha fallat repetidament, però semblava que en els últims dies s'havien solucionat els problemes. No obstant, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va desvincular les incidències informàtiques de l'aplicació de la nova taxa i ahir va assegurar als farmacèutics que no havien d'estar "preocupats pel nou sistema". Però el Col·legi assegura que, en aquestes circumstàncies i "donada l'experiència acumulada", és "inviable" aplicar diumenge el nou copagament estatal dels medicaments en funció de la renda. "No prendrem cap risc que pugui comportar més dificultats en les condicions de treball que ja estan patint els farmacèutics", va dir el Col·legi en un comunicat, i va instar el Govern a elaborar un pla de contingència atès que la llei estableix implantar el copagament el dia 1 de juliol.

Copagament en proves

Salut treballa a corre-cuita per establir un mecanisme provisional que avui presentarà el conseller i que ha de servir per detectar quan els jubilats hagin arribat als límits de copagament en funció de la renda: 8, 18 i 60 euros.

És un sistema basat en el que es fa servir per la taxa catalana, l'euro per recepta, però que inclou diverses variables més. Ahir i avui s'està provant per comprovar que no hi hagi problemes, abans que entri en funcionament diumenge. "Si amb una variable -l'euro per recepta- hem tingut aquests problemes, amb sis més es col·lapsarà el sistema", explicava la farmacèutica Magda Español. "La gent haurà de tenir paciència perquè nosaltres som al mig", afegia.

El sistema definitiu requereix d'una actualització informàtica que no estarà llesta fins d'aquí tres mesos. Els farmacèutics creuen que per implantar bé el copagament calen almenys tres mesos més. "Una vegada més, els farmacèutics haurem de donar la cara davant l'usuari per una mesura que els afecta negativament i que no ha comptat amb el calendari necessari per dur-la a terme sense incidències".

El Govern s'ha desmarcat de l'Estat i és partidari que els pensionistes no hagin d'avançar els diners. El govern espanyol aposta per reemborsar als pensionistes les quantitats de més que se'ls hagin cobrat en un termini màxim de sis mesos.

stats