Societat 10/12/2014

El Col·legi de Metges avala que es revisi la gestió de les llistes d'espera

La institució demana que els professionals tinguin un paper més actiu en la priorització de les llistes

Acn
3 min

BarcelonaEl Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha reclamat aquest dimecres que s'aturi la disminució dels pressupostos que fa quatre anys que pateix la sanitat pública. Considera que les retallades incideixen en inversions dels centres sanitaris, i retribucions dels professionals, un fet que perjudica el funcionament del sistema sanitari. Des del COMB també es demana que es tingui més en compte el paper dels professionals sanitaris a l'hora de gestionar les llistes d'espera i proposa revisar els 14 procediments garantits perquè considera que no tenen el consens professional majoritari. A més a més, demana que es clarifiquin els paràmetres d'anàlisi i discussió de les llistes d'espera.

Tot i admetre la possibilitat que la disminució de pressupost a què ha estat sotmesa la sanitat pública els darrers anys, han pogut perjudicar l'evolució de les llistes d'espera, i reclamar que les retallades s'aturin per evitar més perjudicis a la sanitat pública catalana, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) demana a través d'un comunicat que es facin millores per gestionar aquest fenomen, que de per sí, no el consideren ''un fet negatiu''. El COMB reclama al Departament de Salut que clarifiqui els paràmetres d'anàlisi i discussió relatius a les llistes d'espera, utilitzant instruments consensuats prèviament amb els professionals i agents implicats. També es demana que el debat sobre les llistes d'espera es faci amb una visió ''global i constructiva'' i s'abandonin els anàlisis fora de context, defensant però que s'elabori un sistema de consens i priorització clínica que permeti fer una avaluació objectiva de les llistes d'espera.

Paral·lelament, i en relació també a les llistes d'espera, el COMB considera que cal revisar la llista dels 14 procediments garantits, ja que recorda que alguns no compten amb el consens professional majoritari i distorsionen l'activitat assistencial dels centres. Segons el Col·legi, els 14 procediments no es poden convertir en l'únic objectiu de gestió de la llista d'espera, sinó que ''atendre en primer lloc a aquells malalts que més ho necessitin'' hauria de ser l'objectiu d'aquestes llistes. Precisament en aquesta ''priorització'' posa el focus el comunitat del COMB, que defensa que els professionals sanitaris han de tenir un paper ''més actiu i decisori'' deixant de ser només ''prescriptors o uns elements més de la cadena''. Segons el COMB, els professionals han de tenir ''autonomia, informació i incentius adequats'' per poder gestionar ''correctament'' aquestes llistes. Consideren que la realitat clínica de cada pacient és ''canviant'' i per això cal potenciar aquest paper de metges i infermeres.

Pel COMB s'ha de millorar la coordinació entre els nivells assistencials, i per això defensen que l'atenció primària ha de tenir un paper clau en el diagnòstic i la priorització del malalt. El procés de cura, manteniment, recuperació i acompanyament també són importants a l'hora d'atendre un pacient. A més, el COMB vol que es millori la continuïtat assistencial i s'intenti evitar la demora en la resolució, no només dels 14 processos quirúrgics garantits, ja que creuen que hi ha altres procediments diagnòstics i terapèutics més transcendents per a la salut dels pacients.

Entre les mesures que demana el COMB també destaca que s'augmenti i faciliti el coneixement dels pacients sobre el seu procés de malaltia ja que permetria la seva participació en els processos de presa de decisions i d'educació sanitària, afavorint així, la coresponsabilitat i la gestió de les demores. La incorporació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació per millorar el rendiment dels processos d'atenció, així com enfortir mètodes i dispositius sanitaris com la cirurgia sense ingrés, són altres propostes per millorar l'eficiència de l'atenció sanitària.

stats