Medi Ambient
Societat 03/04/2011

Comença a Bangkok una nova reunió per buscar un acord sobre el canvi climàtic

Representats de 200 països busquen un nou acord per substituir Kioto. La reunió és una de les últimes oportunitats abans de la cimera de Durban, al novembre

Agències
2 min

BangkokDelegats de quasi 200 països del món comencen avui a Bangkok una ronda de negociacions sobre el canvi climàtic amb l'objectiu d'elaborar un document que substitueixi el Protocol de Kioto, abans de la propera Cimera de la ONU a Durban (Sud-àfrica) el novembre. La trobada durarà fins al proper divendres 8 d'abril i és la primera després que els ministres de Medi Ambient acordessin a la cimera de Cancún, que es va celebrar el passat desembre, establir un fons especial per ajudar les nacions més pobres a combatre l'escalfament global i limitar l'augment de la temperatura de la Terra a menys de dos graus sobre els nivells preindustrials.

L'horitzó ecologista està posat en Durban però la cita prèvia que comença avui a la capital tailandesa és, per a molts experts, l'última oportunitat per arribar a un acord global abans que Kioto expiri el 2012. Per aquest motiu, la secretaria executiva de la Convenció Marc sobre Canvi Climàtic de la ONU, Christiana Figueres, confia en què les reunions de Bangkok aconsegueixin desencallar els debats de cara a la cimera de novembre. Figueres apunta que 2011 és un any "crucial" perquè els governs resolguin les qüestions pendents sobre el futur de Kioto i tot i que reconeix que un acord "ambiciós, just i vinculant" a Durban, "és un conte de fades".

Les reticències dels països emergents

El problema actual és superar la divisió entre els països més rics i els més pobres. Canadà, Japó i Rússia ja han deixat clar que no volen estendre Kioto més enllà de l'any 2012 i aposten per un nou acord que inclogui tots els grans països contaminants. Tanmateix, els països emergents, liderats per la Xina i l'Índia, insisteixen que no se'ls pots exigir els mateixos compromisos que a la resta perquè no es vegi perjudicat el seu creixement econòmic.

stats