MOVIMENTS AL SUBSÒL
Societat 01/10/2011

Comença l'avaluació geològica de l'esquerda de Barberà

Thaïs Gutiérrez
2 min

Barcelona.Els veïns del poble de Barberà de la Conca van rebre ahir amb satisfacció l'equip de tècnics de l'Institut Geològic de Catalunya. Ara es farà una avaluació de l'esquerda, de més de 200 metres, que va aparèixer al poble fa un any i que s'ha anat obrint.

Ara per ara, l'esquerda ha creat danys materials a unes 40 cases i a l'església del poble, i està causant molta preocupació entre els veïns. L'ACN explica que hi ha cases en què es pot veure el que hi ha a l'altra banda de l'esquerda. L'evolució del moviment i el grau d'afectació dels habitatges ha fet que el departament de Territori i Sostenibilitat encarregui a l'Institut Geològic de Catalunya una anàlisi d'aquests moviments al subsòl per conèixer d'on ve aquesta esquerda i quina naturalesa té i per preparar un pla d'actuació. Fins fa pocs dies l'Ajuntament apuntava que les fortes pluges que van caure fa tres anys podrien ser una possible causa.

Antoni Roca, director de l'Institut Geològic, explicava ahir que encara és molt aviat per saber quina n'és la causa i que ara cal centrar-se en la primera fase de diagnòstic. "Per decidir quines actuacions hem de dur a terme, abans d'estar segurs de quin és el problema", va destacar. Per això ahir es va donar el tret de sortida a una feina que durarà entre dues i tres setmanes. Durant aquest temps es faran cinc sondejos de la zona amb un sistema de perforació que extraurà mostres des d'una profunditat d'entre 23 metres i 40 metres. Així, els tècnics podran fer una caracterització de les diferents capes de materials. Segons va explicar un dels tècnics, Pere Buixó, a l'ACN, amb les perforacions s'aconseguirà saber a quina profunditat es produeixen els moviments.

Antoni Roca deia que "es vol saber quina és l'estructura del subsòl que es troba a sota d'aquests moviments". "Fins ara ens havíem trobat amb esquerdes en zones no habitades i en carreteres", recordava, "moltes sortien perquè hi havia una sobreexplotació dels aqüífers, però ara cal estudiar-ho bé perquè ha aparegut al mig d'un centre urbà".

Com a mesura de precaució, l'alcalde del poble, Ramon Ribas, va anunciar que durant les pròximes setmanes la missa se celebrarà fora de l'església, ja que té moltes esquerdes. A més, la setmana que ve se'n retiraran algunes parts de la façana perquè hi ha risc que es desprenguin.

stats