Comín: "Les retallades no aniran a més"

El conseller de Salut assegura que les llistes d'espera són "excessives" i que el Govern treballa per reduir a la meitat l'espera en la fase diagnòstica

El conseller de Salut, Toni Comín, remarca que en aquest àmbit les retallades "no aniran a més" i que, tot i que de forma lenta, "estem en perspectiva de recuperació". Ho ha dit en una  entrevista a RAC 1, on ha reconegut que actualment les llistes d'espera són "excessives" i que tot i que en les patologies greus els temps garantits s'estan complint el Govern treballa per reduir a la meitat el temps d'espera a la fase diagnòstica i garantir que es compleixen al 100% els temps en els casos de patologies greus. Per això, ha reiterat, Salut destinarà 100 milions d'euros a reduir les llistes d'espera –75 milions a les llistes quirúrgiques i 25 a les diagnostiques–. "Volem que tota la gent que espera hagi d'esperar la meitat de temps", ha remarcat el conseller, que ha apuntat que això és el que és "equitatiu".

El conseller també ha apuntat que una de les obsessions del seu mandat serà millorar la transparència, i que ja treballen en un sistema –que estarà operatiu abans de l'estiu– per poder fer consultables i entenedores per a tothom aquestes llistes d'espera. La manera "més sòlida" de reduir les llistes, segons Comín, és la independència. El conseller ha calculat, en aquest sentit, que aconseguir que només calgui un dia d'espera per a cada intervenció té un cost de mil milions d'euros.

Comín, de fet, ha admès que  va acceptar el càrrec de conseller perquè se'l va instar a recuperar el consens trencat "els últims cincs anys" en el sector sanitari català. "L'objectiu era refer aquest consens, i per això es va pensar en algú de perfil polític", ha explicat quan se li ha preguntat pel fet que ell no s'hagués dedicat mai abans al camp de la salut. "Volem tornar a l'essència", ha insistit, i ha remarcat, com ja va fer la setmana passada, que s'exclouran dos hospitals privats –Clínica del Vallès i l'Hospital General de Catalunya– de la xarxa pública de centres. "Hem de garantir que de la caixa pública no se'n deriva ni un euro a beneficis privats", ha argumentat.

El conseller de Salut també s'ha referit a la crisi del Zika i ha concretat que a Catalunya hi ha set casos diagnosticats entre els quals, el d'una dona embarassada– i algun més en estudi i que s'està treballant en un protocol d'actuació per quan, amb la calor, el mosquit tigre reprengui la seva activitat. Aquests mesos de fred, diu, el risc de contagi és "molt baix".

Comín també s'ha referit  a l'escàndol de pederàstia als Maristes Sants-Les Corts per remarcar que dimarts els consellers de les diferents àrees que tenen competències en aquest afer es reuneixen amb el síndic per abordar la manera com s'ha tractat el cas. El conseller ha remarcat que la pederàstia és un "problema social molt greu" i que molt sovint es dóna en l'àmbit familiar, i que, per això, cal "que els familiars més propers tinguin la valentia d'actuar" i que denunciïn la situació, encara que comprometi algun familiar proper. "Una mare ha de ser capaç d'enfrontar-se al sogre o al germà", ha remarcat.