Societat 05/03/2012

La Comissió de Drogues del Col·legi d'Advocats de Barcelona veu legal la plantació de marihuana de Rasquera

El vicepresident diu que s'haurien d'establir mecanismes de control externs i recorda que les farmacèutiques també tracten amb substàncies perilloses

Acn
2 min

BarcelonaEl vicepresident de la Comissió de Drogues del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Gabriel Miró, ha opinat aquest dilluns que la plantació de marihuana que l'Ajuntament de Rasquera (Ribera d'Ebre) ha autoritzat al municipi és legal. Segons ell, s'haurien d'establir mecanismes de control externs per assegurar que la producció no arriba a terceres persones de fora de l'associació cannàbica. Miró recorda que el consum, tant individual com compartit, no està penat, i el cultiu privat tampoc. El que cal establir, per primera vegada, és si es permet el cultiu compartit per a uns consumidors determinats, cosa que el Suprem no ha abordat mai.

En declaracions a l'ACN, Miró ha explicat que la legislació és "abstracta" en aquesta matèria, i és la jurisprudència dels tribunals qui ha anat emmarcant quines pràctiques són legals o no. Per això s'estableix una determinada producció anual per a cada consumidor, segons el sentit comú, que normalment consisteix en unes 12 plantes per persona i any. Si la plantació fos interior, cosa que fa augmentar les collites anuals, el nombre de plantes per persona seria inferior.

"No hi ha sentències del Suprem sobre plantacions tan grans", diu Miró, però considera que no es pot considerar il·legal una plantació perquè sigui propietat de més gent, perfectament identificada. En aquest sentit, ha admès que la realitat va per davant de la norma i que "ara és un temps de fricció i conflicte".

Perquè no es pugui aplicar el Codi Penal als propietaris de la plantació, el vicepresident de la Comissió de Drogues considera que s'haurien d'establir mecanismes externs de control, com un tècnic agrònom contractat que confirmés el nombre de plantes i qui se n'emporta els fruits, o un control administratiu per part de l'Ajuntament. A més, ha recordat que els laboratoris farmacèutics ja operen amb substàncies molt més perillosos i estan sota vigilància de les administracions.

En tot cas, hauria de quedar clar que l'Ajuntament no promou el cultiu ni forma part de l'associació consumidora. Tot i així, això podria ser punible dins de l'àmbit administratiu i no penal.

stats