SANITAT
Societat 17/09/2013

La Comissió Europea intensifica la lluita contra les noves drogues sintètiques

Brussel·les vol agilitzar les normes per poder retirar immediatament els anomenats "euforitzants legals"

Europa Press
1 min

Brussel·lesLa Comissió Europea ha presentat aquest dimarts un paquet de mesures per reforçar la lluita contra les noves drogues sintètiques, conegudes com a "euforitzants legals", que imiten altres substàncies il·legalitzades com la cocaïna o l'èxtasi, amb l'objectiu d'agilitzar els procediments i assegurar la retirada immediata de les substàncies més perilloses.

Actualment és necessari que s'adoptin dues decisions formals a escala europea i que els estats membres les apliquin posteriorment per considerar que una substància nova és il·legal. El procés es pot allargar fins a dos anys. La comissària de Justícia i vicepresidenta de l'executiu comunitari, Viviane Reding, s'ha queixat que, mentrestant, "no es poden adoptar mesures temporals".

Brussel·les proposa que es redueixi de 24 a 10 mesos el temps d'il·legalització d'una droga nova, i també opcions per agilitzar encara més els terminis en els casos més greus. D'aquesta manera, ha afegit Reding, serà possible "retirar immediatament i amb caràcter provisional les substàncies nocives" que plantegin un risc per al consumidor.

Segons dades de la Comissió, cada setmana es detecten una o dues substàncies noves a la Unió Europea i s'espera que la tendència es mantingui durant els propers anys. Des del 1997, la UE ha detectat i registrat més de 300 substàncies.

stats