Societat 20/05/2019

Compte enrere per salvar el Gimnàs Social Sant Pau: una entitat s'ofereix a cobrir el deute

L'equipament del Raval tancarà si l'Ajuntament no compra l'espai i en garanteix el futur

Sílvia Camacho
3 min
Esperança al gimnàs social del Raval: una entitat s'ofereix a liquidar el deute

BarcelonaEl Gimnàs Social Sant Pau tem no poder suportar gaire temps més el deute de 150.000 euros que arrossega i l'ha deixat a les portes del tancament. Tres dies després que els seus responsables fessin saltar l'alarma, la setmana ha començat amb una notícia esperançadora: hi ha una entitat social que s'ha ofert per liquidar el deute. Malgrat tot, els gestors del gimnàs exigeixen que abans es garanteixi la viabilitat del projecte, cosa que passa, recorden, perquè l'Ajuntament compleixi el que va prometre, compri l'espai i es formalitzi un conveni de 100.000 euros anuals que asseguri el futur de l'equipament.

El maig del 2018, el govern municipal va aprovar la compra del gimnàs al ple, sense cap vot en contra, i tenia fins a finals d'any per efectuar-la però no ho va fer. Ara, el compte enrere ha començat i el gimnàs té fins al 31 de maig per aconseguir un acord de compra amb l'Ajuntament i que la propietat de l'edifici no els faci fora.

Una de les condicions perquè el projecte continuï s'ha complert: una entitat social els ha proposat cobrir els 150.000 euros del deute, però el director i coordinador del gimnàs, Ernest Morera, deixa clares les condicions per acceptar-la: "No els podem agafar [els diners] si no assegurem el futur amb la compra i la viabilitat amb el conveni de 100.000 euros anuals". Morera no tira la tovallola: "De les tres coses que necessitem, ja en tenim una". I agraeix "les mostres de solidaritat" que han rebut els últims dies, que fan que la salvació sigui avui possible.

El gimnàs acull unes 900 persones, 500 de les quals són socis i la resta usuaris que deriven les entitats socials i l'Ajuntament, o directament són acollides per la iniciativa social. L'espai no només posa a disposició activitats esportives, també és un punt d'inclusió social i oci al barri, així com un lloc d'acollida que ofereix dutxes i connexió a internet a persones sense sostre, immigrants i col·lectius en risc d'exclusió social. Uns 200 usuaris venen derivats de l'Ajuntament i el gimnàs retreu que, tot i així, el govern municipal "no assumeixi costos". Morera demana un "pagament pel servei donat" perquè obrir les portes "té uns costos i un valor".

Deute amb els empleats

La plantilla del projecte es va reduir de 16 a 10 treballadors per poder assumir les despeses, i porta des del desembre cobrant un 40% del sou. Morera explica que la situació s'ha tornat insostenible i que, per això, si no hi ha acord a finals de mes, hauran d'abaixar la persiana. L'Abdellatif, usuari del gimnàs, fa sis mesos que hi fa exercici perquè els treballadors socials de l'Ajuntament l'hi van derivar i avui ha sabut que hi ha la possibilitat que tanquin les instal·lacions. Reivindica el valor que té el Gimnàs Sant Pau al barri: "T'ofereixen fer esport i ajuden la gent del carrer".

Ferrán Aguiló, membre del consell rector del projecte i soci, fa una crida a defensar el Sant Pau: "És una iniciativa que ajuda persones amb situacions econòmiques extremes; hi ha usuaris que fa 30 anys que van al gimnàs". Aguiló reivindica la funció social de l'equipament: "És l'únic gimnàs on, encara que no hi vagis, la quota que pagues serveix perquè altres persones puguin fer ús de les instal·lacions".

Davant la incertesa del futur del projecte, Aguiló apunta que les instal·lacions esportives del voltant, que moltes són equipaments privats en espais públics, "hauran d'admetre el seu públic" i llança una pregunta al govern d'Ada Colau: "¿Esteu preparats perquè se us presentin als gimnasos municipals?". Queden onze dies per saber el desenllaç del futur del Gimnàs Sant Pau al barri que el va veure néixer fa més de setanta anys.

stats