SOCIETAT
Societat 03/05/2011

Condemnats a sis anys de presó dos expresidents dels FGC

La sentència considera provat que Enric Roig i Antoni Herce van elaborar un pla de pensions il·legals per als directius. Albert Vilalta, que després va ser conseller, ha estat absolt

Efe
2 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat a sis anys de presó els expresidents dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) durant els governs de CiU Enric Roig i Antoni Herce per contractar il·legalment un pla de pensions per a directius, mentre que ha absolt Albert Vilalta, que després va ser conseller. Els tres expresidents dels FGC, que successivament van dirigir l'empresa pública fins al 2004, afrontaven penes d'entre quatre anys i deu mesos fins a sis anys de presó per la contractació irregular del pla de pensions, sense posar-ho en coneixement del consell d'administració de la companyia, que va permetre que una quinzena de directius cobressin prop de tres milions d'euros en sobresous. La sentència absol els directius que es van beneficiar del fons de tornar els diners, com exigia la Fiscalia. De fet, l'acusació exercida per la Generalitat va renunciar de forma expressa a rebre les indemnitzacions de part de la desena de directius de FGC que es van beneficiar del pla irregular. 



La secció sisena de l'Audiència de Barcelona ha condemnat Enric Roig i Antoni Herce a sis anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics i, al segon d'ells li imposa a més vuit anys, sis mesos i un dia d'inhabilitació per a lloc de treball o càrrec públic per un delicte de prevaricació. La sentència, que avui avança El Periódico, manté que Enric Roig i Antoni Herce van idear una "trama" per a la creació del milionari pla de pensions, "ambicionant un enriquiment econòmic personal molt superior al que li proporcionaria la seva retribució salarial". En la seva declaració en el judici, els tres processats van al·legar que el pla de pensions pretenia evitar la fugida de valuosos directius de l'empresa, en els anys previs als Jocs Olímpics, en què molts d'ells se n'anaven al sector privat, però l'Audiència desmunta aquesta versió argumentant que “l'incomprensible avantatge econòmic va arribar a comptables, gestors i fins i tot membres de l'assessoria jurídica".

Silenci maliciós

Pel tribunal, Roig i Herce, que van cobrar del fons 178 i 46 milions de les antigues pessetes, respectivament, van fer extensiu el benefici del pla a altres directius de l'empresa "per emmascarar el seu enriquiment il·legal", com es desprèn del fet que alguns càrrecs van percebre la seva retribució sense complir ni tan sols els requisits per fer-ho. La sentència ressalta que els acusats "van silenciar maliciosament" el milionari pla de pensions, del qual mai van informar al consell d'administració dels FGC, i considera un "sarcasme" que els acusats defensessin que havien declarat aquesta partida en el capítol “altres despeses socials" de l'empresa.

Vilalta, absolt

La sentència absol del delicte de malversació de cabals l'expresident dels FGC Albert Vilalta, que després va ser conseller de Medi Ambient en l'època de CiU i secretari d'Estat d'Infraestructures amb el PP, i el condemna per prevaricació, encara que el delicte ja ha prescrit perquè han transcorregut els deu anys fixats per la llei, i no li comporta cap pena. La secció sisena considera que, malgrat que no "va pretendre ni va compartir" l'enriquiment que van obtenir els altres acusats amb el pla de pensions, Vilalta és autor d'un delicte de prevaricació per haver signat el febrer del 1991 la constitució del fons de pensions, sent sabedor que no era competència seva sinó del consell d'administració dels FGC.

stats