SUCCESSOS
Societat 12/07/2011

Condemnen H&M per 'mobbing' a un treballador d'una botiga de Barcelona

El jutge titlla l'organització de l'empresa de "deplorable" i considera provat que el jove va ser víctima d'un "fustigament"

Marta Català
2 min

BARCELONAUn jutjat social de Barcelona ha condemnat l'empresa H&M a indemnitzar un treballador de Barcelona per danys morals. Segons la sentència, un jove treballador de l'H&M del centre comercial la Maquinista "ha estat víctima d'assetjament moral i fustigament en la feina per part dels seus responsables fonamentalment de manera directa o indirecta de la cap de l'establiment".

Segons la sentència, a la que ha tingut accés l'ARA, aquesta situació d'assetjament laboral va provocar que el jove tingués un desmai el passat 30 d'octubre "per causa de la crisi d'ansietat derivada d'aquest procés".

Per això, el titular del jutjat número 21 de Barcelona ha condemnat la companyia de roba a indemnitzar el jove amb 17.383 euros pels danys morals derivats de la vulneració del dret fonamental.

Diu la sentència que és una xifra proporciional "tenint en compte l'abast del procés en que el demandant ha estat víctima d'assetjament laboral, la subtilesa o dissimul de les conductes que fa més difícil compartir la frustració de tercers".

El jutge considera provat que el jove era sotmès per la seva cap de secció a una situació de menysteniment "en l'assignació de torns, assignació de feines, dificultat per fer la pausa diària" i que "era quelcom que es camuflava íntegrament en l'entorn de l'organització arbitrària".

El jutge també critica durament el funcionament de l'empresa H&M i diu que amb aquest sistema organitzatiu es poden produir més casos: "Val a dir que el deplorable sistema organitzatiu laboral de l'empresa constitueix un terreny adobat per aquesta mena d'accions i que permet dissimular i soterrar qualsevol assetjament".

La sentència no és ferma i de moment el jove continua treballant a l'empresa tot i que el seu advocat el que vol es que es faci efectiva el cessament del contracte. De fet, el jutge ordena el cessament del contracte i el declara "extingit". Els advocats de H&M han anunciat que recorreran la sentència.

L'advocat del jove, Joaquim Macià, s'ha mostrat molt satisfet amb la sentència i ha explicat que "el mobbing és una situació difícil de provar en un judici perquè els testimonis solen ser els companys de feina".

stats