Societat 02/02/2015

Tres anys i nou mesos de presó per llançar una ampolla a un mosso durant els aldarulls de Can Vies

El jutge també condemna dos detinguts a un any, i un quart a 8 mesos. Un dels acusats ha quedat absolt

Enric Borràs
4 min
La fotoperiodista detinguda en els aldarulls de Can Vies en la segona sessió del judici, a la Ciutat de la Justícia, amb l'advocat de la defensa, el jutge i el fiscal / ACN

BarcelonaEl jutge Ricardo Yáñez, del jutjat número 28 de Barcelona, ha condemnat a penes de presó quatre dels detinguts pels aldarulls arran del desallotjament de Can Vies el mes de maig a Barcelona. La condemna més greu, de tres anys i nou mesos de presó, és per a Quim Nolla, que segons la sentència va llançar una ampolla a un dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra que es va trencar a l'escut protector i no va ferir ningú. Yáñez l'ha declarat culpable d'atemptat greu a un agent de l'autoritat amb un "instrument perillós" i amb l'agreujant de "disfressa" -duia la cara tapada amb una bufanda-.

Nolla es va declarar innocent dels fets, va dir que acabava de sortir de sopar de casa d'unes amigues quan el van detenir, però el jutge ha donat per bona la declaració dels agents que el van arrestar. Els mossos van testificar davant del jutge que el van veure llançar l’ampolla la matinada del 29 de maig, que no el van perdre de vista fins que el van detenir, uns 10 minuts més tard, i que no tenien cap dubte que la persona detinguda havia sigut l’autora del llançament, malgrat que es va canviar de roba. La Fiscalia reclamava una pena de sis anys i mig de presó.

La condemna es basa exclusivament en el testimoni dels policies, perquè les tres noies amb qui havia estat Nolla no van saber dir a quina hora concreta havia marxat de casa seva. Els agents tampoc no van aportar com a prova restes de l'ampolla trencada amb empremtes dactilars ni la bufanda amb què Nolla s'hauria tapat la cara. Al judici tampoc no va declarar l'agent que hauria rebut el cop d'ampolla, però el jutge ho qualifica d'"innecessari".

El judici contra set detinguts arran dels avalots de Can Vies es va fer la setmana passada. A banda de Nolla, un acusat ha quedat absolt i a tres més els ha dictat condemnes de menys de dos anys, de manera que si no tenen antecedents podran evitar el centre penitenciari. A Sebastián Victoria i Paula Jané els ha condemnat a un any de presó cada un per atemptat a un agent de l'autoritat. A Arturo Liese, pel delicte de resistència a l'autoritat, l'ha condemnat a 8 mesos de presó. Al sisè acusat la Fiscalia li va retirar els càrrecs durant el judici i el setè és en cerca i captura perquè no s'hi va presentar.

Una fotògrafa condemnada

Paula Jané, condemnada a un any de presó, és fotoperiodista però segons la sentència va llençar pedres a un grup d'agents de paisà. El jutge considera provat que era amb un grup d'unes quinze persones al carrer Watt, abans de la mitjanit del 29 de maig, que van llançar objectes a un grup de mossos sense uniforme. En concret, Jané, que es declarava innocent, hauria llançat una pedra "de mida reduïda" a un mosso d'esquadra "menyspreant el principi d'autoritat i amb la intenció de ferir-lo". Això li hauria causat una contusió al braç que es va curar en una setmana.

El jutge no dubta que Jané sigui periodista ni que duia una càmera però dóna per bo el testimoni d'un agent i un inspector que asseguren que va llançar la pedra. "Pretendre sostenir que una periodista és impossible que llancés una pedra" és, segons Yáñez, "desoir les regles més elementals de la valoració de proves". També diu que va ser una "provocació evident" que, una estona abans, la periodista fotografiés un grup de policies de paisà un dels quals s'hauria encarat amb Jané amb "certa dosi d'agressivitat", segons un testimoni que no va poder dir si cap d'aquest grup era dels que la van detenir.

Que vestís diferent dels altres manifestants i dugués una càmera tampoc no va a favor de la fotògrafa, perquè això, segons la sentència, "suprimeix de pla la hipòtesi d'una confusió" dels agents i en facilita la identificació. El jutge descarta els testimonis de la defensa que van veure la periodista detinguda perquè no haurien vist els fets, perquè que tan sols van veure que estava arrestada i que hi havia gent que reclamava que la deixessin anar. També descarta un testimoni que assegura que els agents de paisà van anar directes a detenir-la perquè considera que la seva explicació no és coherent i xoca amb la d'altres testimonis.

El jutge, d'una altra banda, considera provat que Sebastián Victoria va llençar pedres contra un cordó policial i va "col·locar com a mínim un contenidor en forma de barricada" la mateixa nit del 29 de maig. Quan el van identificar i el volien de tenir, segons la sentència, "va oposar una forta oposició, fent cops amb els punys i patades contra els agents" i va causar lesions a la mà d'un dels mossos i contusions al cul i a la cama d'un altre. La policia li va trobar una pedra d'uns cinc centímetres i una peça de roba per tapar-se la boca.

Segons la sentència Arturo Liese va ser detingut la nit del 28 de maig i s'hi va oposar colpejant l'agent que l'arrestava fins que van caure tots dos a terra, quan el van poder reduir. El condemnat reconeixia que havia fugit dels agents però va assegurar que havia relliscat i l'havien detingut sense que s'hi oposés, tot i que tres policies van testificar el contrari. El jutge descarta la declaració d'una veïna que donava per bona la versió del detingut perquè considera "inversemblant" el seu relat.

L'acusat absolt hauria impedit el pas d'una furgoneta dels Mossos d'Esquadra posant-s'hi al davant, segons la sentència, fins que dos agents van baixar-ne i el van detenir. La Fiscalia ja durant el judici va retirar l'acusació de desordres públics i el jutge el considera autor d'una falta de desobediència lleu però l'absol perquè ja hauria prescrit.

stats