Condemnen a presó un neonazi per apallissar un pakistanès per motius racistes

Els fets van tenir lloc a la plaça Espanya durant la celebració de l'Eurocopa 2012

Una jutge de Barcelona ha condemnat un jove d'ideologia nazi a dos anys i mig de presó per clavar una pallissa a un venedor ambulant de llaunes pakistanès pel sol fet de ser immigrant. Segons la sentència dictada pel jutjat penal número 2 de Barcelona, els fets van succeir a la plaça d'Espanya de Barcelona la matinada del 2 de juliol del 2012, durant la celebració de l'Eurocopa de la selecció de futbol espanyola.

Aquella nit, el condemnat i tres amics van atacar a cops i puntades de peu el venedor de cerveses, que va quedar ferit i amb una cicatriu de més de tres centímetres en una cella. Encara que l'acusat va negar haver participat en l'agressió, els agents de la policia autonòmica que van presenciar els fets van declarar davant la jutge que el condemnat anava amb un grup d'unes 25 persones d'estètica 'skin' i indumentària amb simbologia feixista.

En la seva declaració, els agents expliquen que van veure com el 'llauner' es va acostar a oferir-los cervesa i dos dels joves amb el cap rapat "van començar a tirar-li coces mentre altres integrants del grup els aclamaven". El grup va agredir dos pakistanesos, un sud-americà i un espanyol que va intervenir en defensa dels immigrants.

El grup neonazi també es va dedicar aquella nit a tombar contenidors i llançar objectes contra els agents antiavalots de la policia autonòmica. No obstant això, la identificació de l'autor de l'agressió va arribar perquè les imatges de l'agressió van ser penjades en un mitjà de comunicació, i hi apareix el condemnat amb una samarreta de la selecció espanyola, amb gorra i la cara parcialment tapada amb una bufanda.

Entre les proves aportades per la policia figuren comentaris al compte de Facebook del condemnat en els quals presumeix d'haver agredit el ciutadà pakistanès. La jutge considera provat que l'acusat va participar en la pallissa que va rebre la víctima i afegeix l'agreujant d'actuar per motius racistes "perquè no existia cap motivació en l'atac a la víctima llevat de la ideologia, atès que no es coneixien".

"No existeix cap altra explicació a aquest comportament agressiu, més que la víctima pertany a un grup minoritari, per ser immigrant" i que l'agressor volia mostrar "menyspreu per ells", argumenta la jutge. La sentència el condemna a dos anys de presó per un delicte de lesions amb l'agreujant de racisme i abús de superioritat i sis mesos de presó per un delicte de desordres i li prohibeix acostar-se a menys de 1.000 metres de la víctima o comunicar-se amb ella durant el període de condemna. També haurà d'indemnitzar amb 400 euros la víctima per les lesions i 200 euros més per les seqüeles.