El Congrés aprova la pròrroga de l'estat d'alarma fins al 15 de gener

La cambra baixa ha aprovat la sol·licitud del govern espanyol per prorrogar l'estat d'alarma per evitar un nou caos aeri fins al 15 de gener, amb 180 vots a favor, 9 en contra i 131 abstencions. L'executiu ha rebut el suport del PSOE, CiU, el PNB i Coalición Canaria. Finalment el PP s'ha abstingut. ERC i Iniciativa-Esquerra Unida hi han votat en contra. Els populars han mostrat després la seva indignació perquè el president del Congrés, José Bono, ha tancat les portes de la cambra amb molta rapidesa i una desena de diputats s'han quedat sense poder votar.

Abans, el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha reclamat en nom del govern espanyol el suport del Congrés per prorrogar l'estat d'alarma. Assegura que "persisteixen serioses incerteses" sobre la recuperació de la normalitat del trànsit aeri i que la seva obligació és garantir que els avions poden volar sense problemes "mentre es mantinguin les causes subjacents que van provocar el xantatge". Un nou caos aeri seria "catastròfic" per a l'economia, ha dit, sobretot en l'àmbit turístic.

Jáuregui ha explicat que durant les vacances de Nadal estan previstos més de 100.000 vols, amb passatgers que vénen a l'Estat espanyol però també molts que passen per Madrid i Barcelona per volar a altres llocs. De fet, ha explicat que els aeroports de Barajas i el Prat són enllaços estratègics. En el cas de Barcelona, "del trànsit procedent del Mediterrani".

En la seva intervenció al ple del Congrés, també ha recordat que l'estat d'alarma garanteix els drets civils dels controladors aeris i ha contestat al document del sindicat dels controladors aeris, USCA, segons el qual el 90% es compromet a no fer vaga i en què insinuen que hi ha motius ocults si es prorroga l'estat d'alarma. Jáuregui els ha dit que "no és temps de les paraules, sinó de les seguretats". També els ha recordat que l'estat d'alarma s'ha fet amb l'aval de la Constitució.Més continguts de