Societat 24/07/2017

El Congrés posa les bases per a un pacte d'estat contra la violència de gènere

L'acord s'ha pres per unanimitat. L'oposició, però, critica l'ús "partidista" que n'està fent el PP

M.f.f.
2 min
Manifestació contra la violència masclista a Madrid el 2015

MadridJa hi ha tots els ingredients perquè en breu es pugui firmar un pacte d’estat contra la violència masclista, el primer acord unànime d’alt nivell entre tots els partits aquesta legislatura. La subcomissió específica per a aquesta matèria al Congrés ha acordat aquest dilluns un informe que inclou fins a 200 mesures amb una dotació pressupostària de fins a 1.000 milions d’euros per als pròxims 5 anys: 500 per a l’administració central, 400 per a les comunitats autònomes i 100 per a les administracions locals. Ara el següent pas és que el divendres la comissió d’Igualtat de la cambra baixa aprovi el text, que encara es pot modificar a última hora. Tota l’oposició s’ha compromès a afegir-hi vots particulars sobre les qüestions que no han entrat al pacte. Llavors el govern de Mariano Rajoy obrirà una ronda de dos mesos amb comunitats i ajuntaments per desenvolupar-lo.

Prestació de mig any

Entre les mesures, s’ha acordat crear assignatures per parlar d’igualtat a les escoles i a la carrera judicial, així com que les dones víctimes de violència masclista puguin accedir a sis mesos de prestació per intentar refer la seva vida i considerar també víctimes les dones que hagin denunciat. L’acreditació es podria fer a través de sentències en què les dones declarin altres tipus de forma de violència o un informe mèdic o psicològic. I és que el pacte inclou tipificar tots els tipus de violència contra la dona, un llistat que encara no s’ha fet en el marc de la subcomissió. En aquest sentit, s’ha acordat la creació d’una comissió no legislativa al Congrés per al seguiment del pacte per fer un seguiment del pressupost.

Malestar per l’ús partidista del PP

Es tracta d’un pacte d’estat que tothom donava per fet però que s’ha anat allargant en la mesura que s’arribava al redactat final. Fins a tres vegades s’han ajornat les conclusions i avui es comptava que l’acord fos bufar i fer ampolles i no ha arribat fins a vuit hores de reunió. Tota l’oposició ha criticat l’ús “partidista” que n’ha fet el PP per presumir de la legislatura del “diàleg”. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ja va anunciar-lo en consell de ministres divendres passat, abans que la subcomissió al Congrés donés l’aval definitiu. Per això tota l’oposició s’ha conjurat per emetre vots particulars en el document definitiu que es firmarà divendres.

stats