Societat 09/02/2017

El Congrés rebutja que es controli l'ús dels fons públics de l'Església

El PP impedeix que prosperi una iniciativa del PSOE i de Podem. La mesura no ha passat a causa de l'absència del diputat del PDECat a la comissió del Tribunal de Comptes

Ara
2 min
L'ELECCIÓ DEL CONTRIBUENT: ON DESTINAR EL 0,7% DE LA DECLARACIÓ DE LA RENDA
 El contribuent pot dirigir una petita part dels seus impostos a finançar programes de les ONGs o a sostenir l'Església catòlica. L'aportació del 0,7% de l'IRPF permet diverses variants, fins i tot marcar alhora les dues caselles.

MadridEl Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous que el Tribunal de Comptes fiscalitzi l'ús dels fons públics que rep l'Església Catòlica gràcies a la casella del 0,7% d'IRPF de la declaració de la renda. El PP, juntament amb el diputat d'UPN i com a conseqüència de l'absència del PDECat a la comissió del Tribunal de Comptes, ha aconseguit impedir que prosperés una iniciativa del PSOE i de Podem. De totes maneres, el president del Tribunal, Ramón Álvarez de Miranda, s'ha compromès a estudiar si la institució pot o no pot assumir l'encàrrec de fiscalitzar els comptes d'entitats privades com l'Església o els clubs de futbol.

Segons el PSOE, l'Església rep cada any de mitjana fins a 259 milions d'euros dels contribuents. Per aquest motiu, el portaveu del PSOE a la comissió, Antonio Hurtado, ha defensat la necessitat de realitzar el "control i la fiscalització de l'ús dels fons públics" perquè tot estigui perfectament auditat. La proposta socialista indica que l'Església ha ingressat fins a 1.240 milions d'euros gràcies a la casella de la declaració de la renda entre el 2010 i el 2015.

Al seu torn, el diputat de Podem Segundo González ha assegurat que, com a perceptora de fons públics, l'Església ha de ser transparent, i ha considerat que "els ciutadans tenen dret a saber el que fa amb els fons que surten de la seva butxaca a través de la casella de l'IRPF". Podem proposava anar més enllà que el PSOE i sol·licitava elaborar un informe de fiscalització de l'Església ja aquest 2017.

El PP s'ha mostrat totalment en contra perquè considera que "s'origina un problema de legalitat" que exigiria canviar els acords de col·laboració entre l'Estat i el Vaticà vigents des de la Transició i que donen un tracte preferent a l'Església Catòlica. De fet, el Tribunal Suprem va rebutjar a principis de gener implantar una casella a favor de l'Església catòlica i protestant en la declaració de la renda brandant el concordat amb la Santa Seu.

stats