Societat 15/03/2018

Revés a la presó permanent

El Congrés enfila cap a la seva derogació amb familiars de víctimes, convidats pel PP, a la tribuna

Dani Sánchez Ugart
3 min
Juan Carlos Quer i altres familiars de víctimes convidats pel PP al Congrés / EFE

MadridEl Congrés de Diputats va posar ahir en vies de derogació la presó permanent revisable, la polèmica modificació del Codi Penal aprovada el 2015 pel PP que incloïa la possibilitat de complir una cadena perpètua per a casos greus. La cambra baixa espanyola va rebutjar, en una sessió plenària a la qual van assistir familiars de diverses víctimes d’assassinats, com els de Diana Quer i Marta del Castillo, convidats pel PP i Ciutadans, i enmig d’un clima de tensió, les esmenes presentades per aquests dos partits contra la derogació de la norma, que havia proposat el PNB. El PSOE, Podem i els independentistes van fer valer la seva majoria per tombar aquestes esmenes. Això va permetre que el Congrés rebutgés formalment la pena màxima, que encara no queda derogada: falta un camí llarg, perquè la proposició entra en el període d’esmenes parcials i el debat en comissió, fins a la seva aprovació final, i aquesta fase es pot allargar diversos mesos, especialment si el PP aprofita la majoria absoluta al Senat per dilatar els terminis.

Ciutadans i el PP havien bloquejat, gràcies a la seva majoria a la mesa del Congrés de Diputats, l’intent del PNB de derogar la pena. Els dos partits controlen les ampliacions dels períodes d’esmenes, i van estirar el temps per evitar obrir el debat fins que els va semblar oportú. El moment va arribar, justament, dies després que es trobés el cadàver de Quer, que havia sigut amagat pel seu presumpte assassí durant gairebé un any. El cas va crear un clima d’opinió favorable a l’enduriment de les penes, i aleshores els populars van aprofitar per introduir esmenes a la normativa del PNB que no només mantenien la presó permanent revisable, sinó que introduïen nous supòsits en els quals era aplicable (entre els quals l’ocultació del cadàver), i per aixecar el veto. Ciutadans, per la seva banda, ha protagonitzat en els últims mesos un canvi d’opinió radical que va ser recordat ahir per tots els partits que s’oposen a la pena: d’oposar-s’hi frontalment a demanar-ne fins i tot l’enduriment, en el context de la lluita pel votant de dretes que protagonitza amb el PP.

Els populars van aprofitar la presència de familiars d’algunes de les víctimes d’assassinat que demanen el manteniment de la pena -que després del ple es van reunir amb el president espanyol, Mariano Rajoy- per demanar a Podem i al PSOE que els “mirin als ulls” abans de decidir la seva postura, en un exemple més de l’ús polític que els populars han volgut fer dels casos d’assassinat mediàtics.

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta va reclamar que no es “derogui en calent” la presó permanent revisable, tot i que va ser amb els seus vots que el debat es va avançar a aquest moment. El partit va introduir esmenes a la proposició del PNB que reclamaven el manteniment de la pena, a més d’incorporar enduriments del Codi Penal encaminats a garantir-ne el compliment íntegre. Fa mig any, quan es va acceptar la tramitació de la norma, Ciutadans hi va votar a favor, i la seva portaveu, Patricia Reyes, va qualificar de “cadena perpètua” i “revenja” la presó permanent revisable. Ahir Girauta va defensar-la amb un discurs encès, en el qual va descriure detalladament diversos assassinats ocorreguts en els últims mesos.

La resta de partits van mantenir la posició contrària a la mesura, tot i la pressió que van exercir els familiars de víctimes convidats pels dos partits de dretes. El PSOE va acusar els populars d’estar “manipulant” les víctimes, en un discurs que va ser durament criticat pels populars i per la mateixa delegació de familiars, que s’ho miraven des de la tribuna. La duresa del debat va provocar fins i tot un enfrontament verbal, en als passadissos del Congrés, entre la portaveu parlamentària socialista, Margarita Robles, i el seu homòleg popular, Rafael Hernando.

“Demagògia populista”

El diputat d’Units Podem Eduardo Santos va acusar els proposants de les esmenes a la totalitat d’estar actuant dirigits per una “demagògia populista d’extrema dreta”, i va recordar a Ciutadans que “qualsevol pena excessiva és tirànica”. Al grup mixt els vots es van dividir: el PDECat i EH Bildu votaven en contra de les esmenes a la totalitat, mentre que UPN, els socis navarresos del PP, hi votaven a favor i Coalició Canària s’abstenia. La diputada del PDECat Lourdes Ciuró va argumentar: “Com a legisladors hem d’abstreure’ns de les pulsions més primàries [...]. No és la pena el que protegeix la societat”. ERC també es va mostrar contrària a la presó permanent revisable. La diputada republicana Ester Capella va acusar el PP de “populisme punitiu” i d’estar instal·lat en la “revenja”.

Els familiars d’algunes víctimes, per la seva banda, van anunciar per diumenge mobilitzacions a favor de la pena.

stats